Gemeente Lingewaard


Week van de Bodem, 26 november tot en met 3 december.

Het Gelders Bodemberaad en Stichting Landschapsbeheer Gelderland geven op woensdag 26 november de Gelderse aftrap voor de Week van de Bodem. Inwoners van Gelderland kunnen een kijkje onder de grond nemen bij het Centraal Station in Arnhem, een innnovatief bodemsaneringsproject bekijken in Apeldoorn, of één van de sprookjesachtige wielen bezoeken in Huissen. Voor professionals is er een symposium over de bodem in Huissen. Ook Annelies van der Kolk, gedeputeerde van de provincie Gelderland, zal meedoen aan zowel het symposium als het bezoek aan de wielen.

De activiteiten maken deel uit van een breder programma op nationaal niveau, dat plaatsvindt in het kader van de Week van de Bodem, van 26 november tot en met 3 december.

Initiatief voor de Week van de Bodem is genomen door het ministerie van VROM, enkele provincies en gemeenten. Doel is het publiek bewust te maken van de waarde van de bodem, van nieuwe ontwikkelingen, kansen en bedreigingen. En professionals de gelegenheid te geven kennis en ervaring uit te wisselen. Vanuit het oogpunt dat de bodem een cruciale rol speelt voor de natuurlijke kringlopen van water, voedingsstoffen en energie.

Arnhem
In Arnhem kunnen belangstellenden een kijkje nemen bij de ondergrondse infrastructuur rondom het project Arnhem Centraal (WTC, station) en het nabijgelegen Willemsplein, ondermeer bij de Ondergrondse Afval Terminal. En toegift op deze excursie is een bezoek aan het net gerestaureerde Luxor theater, dat ook is aangesloten op de Afval Terminal.

Belangstellenden zijn welkom om 15.00 uur bij het infocentrum Arnhem Centraal (tegenover busstation op hoek Coehoornstraat bij Herz autoverhuur). Zij kunnen zich vooraf aanmelden via het volgende e-mailadres: marc.van.der.burght@arnhem.nl, of via telefoonnummer 026-377 58 24.

Apeldoorn
In Apeldoorn begint een excursie over een innovatie in bodemsanering. Het gaat over grondwaterbeheer, stimulering van het gebruik van bodemenergie en natuurherstel. Programma: verzamelen om 14.00 uur op het station van Apeldoorn ( met wandelschoenen/laarzen). Na een korte uitleg van het programma volgt een fietstocht (fietsen staan klaar) naar Ugchelen, waar het betreffende project op verschillende locaties wordt bekeken. Tegen 16.30 uur eindigt de excursie bij station Apeldoorn. Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 21 november opgeven per mail: o.prevo@apeldoorn.nl

Huissen
Stichting Landschapsbeheer Gelderland organiseert vanaf 16.00 uur enkele excursies rondom de zogeheten wielen naast het Pannerdensch Kanaal bij Huissen. Deze schilderachtige meren zijn in de loop der tijd ontstaan door dijkdoorbraken. Volgens de overlevering doen zich rondom deze wielen geheimzinnige verschijnselen voor. Zo duiken bij het wiel de Vlote Bloem regelmatig dwaallichten op en een witte juffer. Deze excursie van ongeveer een half uur is ook voor kinderen interessant. Wie mee wil doen kan zich aanmelden via m.grievink@landschapsbeheergelderland.nl of via 026-353 74 44.

Voorafgaande aan de excursie organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland in Huissen een besloten symposium over aardkundige waarden en archeologie.

Meer informatie over de week van de bodem
Meer programmapunten rondom de Week van de Bodem zijn te vinden op www.bewustbodemgebruik.nl