Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland


Persbericht / uitnodiging
Apeldoorn, 25 november 2008

Finale meetploegenwedstrijd woensdag 26 november in Apeldoorn

Op woensdagvond 26 november organiseert de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland (VNOG) de finale van de meetploegenwedstrijd. Het betreft een wedstrijd tussen gespecialiseerde brandweerteams die tijdens calamiteiten concentraties gevaarlijke stoffen kunnen meten. De wedstrijd begint om 19.30 uur en speelt zich af in Apeldoorn. In totaal doen acht teams van brandweerkorpsen uit de regio mee. Zij zijn onder meer afkomstig uit Steenderen, Brummen, Eibergen, Oldebroek en Apeldoorn.

De finale is in feite de afsluiting van een serie oefeningen voor Waarschuwings- en Verkenningsdienst (WVD) van de brandweer uit de hele regio Noord- en Oost- Gelderland. Vorig jaar is de VNOG begonnen om de oefening voor de meetploegen in wedstrijdverband te organiseren. Toen bleek deze manier van werkwijze succesvol, want het wedstrijdelement werkte extra motiverend voor de deelnemers.

Finale
De finale op woensdagavond bestaat uit vier onderdelen, waarbij de teams diverse typen verkenningen en metingen moeten uitvoeren in met name het zuidelijk gedeelte van Apeldoorn. Ook wordt de theoretische kennis getoetst.

Waarschuwings- en Verkenningsdienst (WVD)
De Waarschuwings- en Verkenningsdienst (WVD) is een regionaal georganiseerde brandweertaak. In de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland betekent dit dat 15 gespecialiseerde brandweerteams, strategisch verdeeld over de regio, inzetbaar zijn bij grootschalige incidenten of incidenten waar mogelijk gevaarlijke stoffen vrijkomen. De WVD kan in een groot gebied metingen verrichten. De metingen zijn van belang voor de veiligheid van de bevolking en voor de hulpdiensten die zijn ingezet bij een incident.