Provincie Groningen

besluit in Provinciale Staten Tracé Mensingeweer-Winsum-Groningen (N361) klaar voor besluit in Provinciale Staten 25 november 2008

Gedeputeerde Staten hebben vandaag de voordracht vastgesteld van het tracébesluit voor de provinciale weg Mensingeweer - Winsum - Groningen, de N361. Op basis daarvan kunnen Provinciale Staten op 4 februari 2009 een besluit nemen over het tracé van de weg.

Dit voorjaar stelde Gedeputeerde Staten het voorkeurstracé vast, waarop een inspraakperiode volgde. Naar aanleiding van de inspraak is het voorstel op een twee punten aangepast.

Zo zal de weg een ruimere boog krijgen aan de oostzijde van Mensingeweer (zie kaartje). Daarmee komt de provincie de bewoners van het dorp tegemoet. Zij pleitten ondermeer voor het beperken van geluidsoverlast en het behoud van uitzicht. Ook houdt de provincie zoveel mogelijk rekening met de belangen van landbouwers.

Tracé Mensingeweer-Winsum-Groningen (N361) klaar voor besluit

De tweede aanpassing naar aanleiding van de inspraak is een extra aansluiting van de parallelweg aan de noordzijde van het spoor naar/ uit Delfzijl (zie kaartje). Daarmee ontstaat een betere ontsluiting voor de landbouwpercelen ten oosten van de weg. Bovendien voorkomt de extra aansluiting een toename van verkeer in de Stationsstraat van Sauwerd.

Tracé Mensingeweer-Winsum-Groningen (N361) klaar voor besluit

De provincie heeft naar aanleiding van inspraakreacties ook gekeken of verplaatsing van de zuidelijke aansluiting naar de Voslaan in Winsum voordelen op zou leveren. Dit bleek echter tot een aanzienlijke toename van verkeer op het oost-westdeel van de Meeden te leiden. Daarom kiest de provincie er voor de aansluiting volgens het voorkeursalternatief te handhaven.

Naast de twee aanpassingen blijft het voorkeurstracé gehandhaafd. U kunt de nota reactie en commentaar MER Mensingeweer Winsum Groningen en de voordracht voor PS onderaan deze pagina downloaden. In de voordracht vindt u ook een kaartje van het volledige tracé.