Bloemen voor rookvrije horeca

26/11/2008 09:27

KWF Kankerbestrijding

Directeuren gezondheidsfondsen gaan langs rookvrije horeca

Amsterdam, 26 november 2008 - Vandaag gaan Ton Hanselaar (directeur KWF Kankerbestrijding) en Hans Stam (directeur Hartstichting), Michael Rutgers (directeur Astma Fonds) langs bij verschillende kroegen verspreid over Nederland om hen een hart onder de riem te steken. De horecagelegenheden die de directeuren hebben uitgezocht, zetten zich op een positieve manier in voor een rookvrije horeca.

Het rookverbod in de horeca, dat per 1 juli van kracht is, leidt op dit moment tot stevige discussie. In deze discussie gaat het vooral over de potentiële economische effecten voor een deel van de kleine horeca. De gezondsheidswinst die de rookvrije horeca oplevert dreigt naar de achtergrond te verdwijnen.

Effect rookvrije horeca

Roken maar ook meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De invoering van de rookvrije horerca beschermt zowel het horecapersoneel als de bezoekers van horecagelegenheden tegen de schadelijke effecten van tabaksrook. Op basis van de effecten van de invoering van rookvrije horeca in andere landen is de verwachting dat we in Nederland 500 minder hartinfarcten per jaar zullen krijgen en een substantiële afname van het aantal gevallen van (long)kanker en andere luchtwegaandoeningen. Uit recent onderzoek door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de concentratie fijn stof (PM2.5) in de lucht in de rookvrije horeca gemiddeld negen keer lager is dan toen in deze gelegenheden nog gerookt werd.

Recht op een rookvrije werkplek

Alle werknemers in Nederland hebben sinds 2004 recht op een rookvrije werkplek. Dat is bij wet geregeld. Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun medewerkers geen hinder of overlast van roken ondervinden. De horecawerknemers vormden tot 1 juli van dit jaar een uitzondering op deze regel. Om hier iets aan te doen is sinds 1 juli 2008 de wet rookvrije horeca van kracht. Uiteraard met steun van een meerderheid in de Tweede Kamer en mede op basis van een groot draagvlak in de samenleving. Het is belangrijk deze wet nu ook te handhaven. Ter bescherming van de werknemers in de horeca. Ter bescherming van de horecabezoekers die anders ongevraagd moeten meeroken. En ter bescherming van de horeca zelf: een situatie waarin de ene horecaonderneming wel rookvrij is en de andere niet leidt immers tot concurrentie.