Gemeente Lochem


Campagne alcoholmatiging Lochemse jeugd begonnen

Alcoholmatiging onder jongeren moet je breed aanpakken. Dat was de opzet van het plan dat wethouder Gudrun Kreeft van Welzijn op woensdagavond 19 november presenteerde in de raadszaal van het gemeentehuis Lochem.

De aftrap van de bijeenkomst met het thema 'minder drank, lekker fris' werd verzorgd door burgemeester Spekreijse, die een boeiend betoog hield over alcohol in de privésfeer. Gemeente, politie, sociaal cultureel werk, sportverenigingen, basis- en middelbare scholen, jongeren en andere belangstellenden wisselden verder van gedachten.

De conclusie die viel te trekken uit de startbijeenkomst is dat het een belangrijke verantwoordelijkheid is van ouders om jongeren te wijzen op de gevaren van drank. Alcoholgebruik op jonge leeftijd tot zestien jaar kan namelijk leiden tot blijvende hersenschade en verslaving. Ook bestaat er een duidelijke samenhang tussen alcoholgebruik en strafbare feiten zoals vernielingen, geweld en baldadigheid.

Inzet van de alcoholmatigingscampagne in Lochem is dat ouders en jongeren zelf betrokken raken bij het onderwerp. Zo krijgen de basisscholen het leerproject 'Op tijd voorbereid' aangeboden voor de leerlingen van groep 8. Daarnaast wordt een cursus 'pubers en alcohol' aangeboden aan ouders van basisscholieren. Op de publieksbalies van de gemeente is de alcoholspecial van het tijdschrift J/M Voor ouders verkrijgbaar met veel achtergrondartikelen over het gebruik en de effecten van alcohol bij pubers.

Wie de Campagne alcoholmatiging jeugd wil ondersteunen, kan zijn naam achterlaten op de campagne pagina.