Gemeente Zwolle

d.d. 20-02-2008 | Rondvraag en mededelingen | Bespreking notitie Doelstelling, samenstelling en werkwijze Klankbordgroep Wmo | Bespreking notitie Wmo conferentie | Bespreking Onderzoeksopdracht onderzoek Mantelzorg in de gemeente Zwolle

02. Conceptverslag Wmo klankbordgroep 2008-09-24

Opening en vaststelling van de agenda

De voorzitter opent de vergadering, heet de aanwezigen van harte welkom maar moet helaas ook constateren dat de opkomst hem erg tegenvalt. Mevr.Bredewold zal omstreeks 11.00 aanschuiven voor de presentatie aangaande het onderzoek Mantelzorg.

Vaststelling verslag d.d. 20-02-2008

Naar aanleiding hiervan:

* 2. Het Klantentevredenheidsonderzoek is inmiddels in de cliëntenraad individuele voorzieningen besproken. Zal alsnog aan de leden van de Klankbordgroep worden toegestuurd. Mocht een der leden dit willen agenderen, dan dient men contact op te nemen met het secretariaat. De voortgang van de Wmo pilots komt bij agendapunt 3 aan de orde.

* 3. JU verzoekt deze zin als volgt te wijzigen: De heer Ubro vindt dat hem juist als vertegenwoordiger van de Integratieraad om een dergelijk advies wordt gevraagd.

* 5.4. Over het plaatsen van een Wmo zuil in Berkum is nog niets bekend. Hierover ontvangen de leden tussentijds bericht (DvdW)
* 5.6. en 5.7. Ten aanzien van de (digitale) verspreiding van agenda's en verslagen cliëntenraad en Klankbordgroep informeert BD naar de voortgang. Aan de site www.wmoclientenraadzwolle.nl wordt gewerkt. Hierop zullen de agenda's en de stukken van de cliëntenraad zijn te raadplegen. Het lijkt verder voor de hand te liggen dat een site van de Klankbordgroep wordt aangehaakt bij die van de gemeente Zwolle.
Dit zal met de gemeente besproken moeten worden (DvdW). Verder wordt afgesproken dat alleen de leden van de Klankbordgroep de agenda's en verslagen krijgen toegezonden. Andere belangstellenden dienen de respectievelijke sites te raadplegen.

Rondvraag en mededelingen

3.1 JE zegt teleurgesteld te zijn in de gang van zaken rond de Klankbordgroep. De frequentie is veel te laag, reacties komen niet of worden doorgeschoven.

Komt terug onder 4.

3.2 JW ontvangt graag MEEDOEN, het Wmo communicatieorgaan van de gemeente Zwolle.

Secretaris zal ervoor zorgen dat een ieder dit ontvangt

3.3 DvdW doet verslag van de stand van zaken rond de Wmo pilots:

In mei 2008 is een groot aantal vrijwilligersorganisaties, burgers en professionele instellingen gevraagd deel te nemen aan een drietal pilots in het kader van de Wmo. Het doel van deze pilots kan geformuleerd worden als het versterken van de sociale cohesie. Het gaat om drie pilots:

3.3.1 `Eigen kracht', waarbij (ook) de sociale omgeving wordt ingeschakeld bij het oplossen van problemen, met name toegepast in de jeugdzorg. Hiervoor zijn RIAGG en FRION uitverkoren. Er wordt op gewezen dat deze methodiek een bepaalde omslag vereist in het denken van professionele dienstverleners op dit gebied. Werden familie en anderen uit de directe persoonlijke omgeving op afstand gehouden, nu zijn ze onderdeel van een hulpverleningstraject.

3.3.2 `Hulp bij het boodschappen doen': doelstelling spreekt voor zich. Wordt uitgevoerd door FRION.

3.3.3 Voor de pilot `Samen voor elkaar' is ervoor gekozen om het idee van Schellerheem (Eigenarenverening) om te komen tot een burenhulpcentrale verder uit te werken en ook te onderzoeken of dit binnen andere wijken ontwikkeld kan worden. Ondersteuning vindt plaats door de wijkmanager van Zwolle Zuid. De bedoeling is dat de pilots in oktober 2008 starten en een doorlooptijd kennen van een jaar. Binnen het experiment wijkbudgetten is vanuit de pilots Wmo ook financiële ruimte geboden aan initiatieven van wijkbewoners waarbij zij invulling geven aan de Wmo-gedachte `Samen voor elkaar en iedereen doet mee'. Door de bewoners van de wijken Stadshagen en Holtenbroek zijn vier initiatieven gekozen als winnaar en deze zullen worden uitgevoerd.

GV informeert naar de criteria aan de hand waarvan de uitvoerende organisaties zijn geselecteerd en hoe cliënten bij deze pilots zijn betrokken.
Naar aanleiding daarvan kan de voorzitter meedelen, dan de cliëntenraad hierin positief heeft geadviseerd.

3.4 Per 01.01.09 zullen gemeenten financieel worden gecompenseerd door de overheveling van begeleiding op psychosociale grondslag van de Awbz naar de gemeente. Probleem is dat er zowel op landelijk als op gemeentelijk niveau nog onvoldoende helderheid is over de groepen cliënten die getroffen worden. Ook instellingen als het CIZ weten hier geen raad mee.

GV vraagt zich af of en in hoeverre een gemeente hier een eigen beleid kan voeren. Ook in dit verband wijst BD op de voorgestelde bezuinigingen, zoals die zijn aangekondigd op Prinsjesdag.

Bespreking notitie Doelstelling, samenstelling en werkwijze Klankbordgroep Wmo

Ter introductie (PGL): tot op heden bestond het werk van de Klankbordgroep alleen maar uit het bespreken en becommentariëren van nota's, notities en voorstellen zoals ze door de gemeente werden aangeboden. Deze min of meer afhankelijke positie ziet hij graag veranderd in een meer zelfstandige en proactieve: eigen voorstellen en ideeën, los van de beleidsontwikkeling van de gemeente. Daarmee is de Klankbordgroep niet alleen het college, maar ook de gemeenteraad van dienst. Een en ander betekent wel een andere manier van voorbereiden en vergaderen.

DS onderschrijft dit en ziet hierin kansen om ook andere prestatievelden/ beleidsterreinen aan bod te laten komen. JE heeft moeite met zijn rol omdat hij niet of nauwelijks feedback krijgt van zijn achterban. JU zegt dit te hebben opgelost door niet zozeer afhankelijk te willen zijn van zijn achterban, maar insteekt op het gegeven dat hij daar wel signalen kan opvangen.

Vast staat dat zowel de politiek als ambtelijk behoefte bestaat aan een Klankbordgroep. Dat hierbij de grenzen worden opgezocht behoefte geen bezwaar te zijn. Een voorbeeld hiervan is prestatieveld 1 (sociale samenhang), waarbij het juist van groot belang is dat de burgers erbij worden betrokken. Wordt dit verband ook gelegd in deze en andere prestatievelden (GV)?

De voorzitter stelt voor om het werk van de Klankbordgroep in een iets gewijzigde samenstelling voor te zetten (zie notitie) en daarbij het voortouw te laten nemen door een agendacommissie. In zijn optiek dient de Klankbordgroep een platform te zijn van belanghebbenden, waarbij overigens wel een Poolse Landdag moet worden voorkomen. Ook andere organisaties zijn, afhankelijk van het onderwerp welkom. DS en JU stellen zich beschikbaar door de agendacommissie. Dit punt komt terug op de agenda i.v.m. deelname cliëntorganisaties

Bespreking notitie Wmo conferentie

Afgezien van de vraag of de vergadering zich kan vinden in het belang c.q. de doelstelling van de conferentie komt ook aan de orde op welke wijze de Klankbordgroep bij de voorbereiding kan worden betrokken. Antwoord: naast het aandragen van allerlei inhoudelijke en organisatorische suggesties kan die medewerking ook bestaan uit aanwijzingen hoe bepaalde groepen bereikt kunnen worden. Het lijkt daarom wenselijk afzonderlijke leden te betrekken bij de voorbereidingen van de besprekingen hoe doelgroepen het beste benaderd kunnen worden en hoe de vraagstelling eruit zal moeten zien. Een conferentie is niet voor elke doelgroep het geëigende middel om aan informatie te komen. Tot slot wordt vastgesteld dat de Klankbordgroep het op prijs zou stellen niet alleen regelmatig van de voortgang van de voorbereidingen op de hoogte worden gesteld, doch ook hetzij collectief, hetzij persoonlijk te worden betrokken bij de voorbereidingen en de uitvoering

Bespreking Onderzoeksopdracht onderzoek Mantelzorg in de gemeente Zwolle

GdGM leidt onderwerp in met het voordragen van een gedicht. Is als bijlage bij dit verslag gevoegd. FB (Centrum Samenlevingsvraagstukken Gereformeerde Hogeschool Zwolle) is ter vergadering aanwezig om het onderzoeksvoorstel m.b.v. een powerpoint presentatie toe te lichten. Zie verder de notitie. In de loop van de afgelopen weken is in de opzet een aantal wijzigingen aangebracht. Zo is de doelgroep van te interviewen mantelzorgers enigszins nader gedifferentieerd: zowel allochtone als jonge en ook mantelzorgers die te maken hebben met psychosociale en/of psychiatrische problematiek zullen worden benaderd. Verder worden ook sleutelfiguren als de buurtvrouwen van TRAVERS ingeschakeld.

Suggesties:
graag ook (meer) aandacht voor de oudere mantelzorger, die vaak te maken heeft met fysieke en/of geestelijke achteruitgang; misschien verdient het aanbeveling om de term `mantelzorg' te vervangen door één die wat duidelijker is over de inhoud.

Bron: C A M van Hofwegen
Datum van 07-11-2008 tot 06-11-2009