Gemeente Zwolle

16-11-2007 | Bespreking conceptnota `Samen werken aan een gezonde stad' | Bespreking notitie Evaluatie Wmo-loket `De Zwolse Wegwijzer' | Rondvraag en mededelingen

03. Verslag Wmo klankbordgroep 2008-02-20

Opening en vaststelling van de agenda

Met enige vertraging arriveert de voorzitter. Naar aanleiding hiervan zegt hij toe de volgende keer te zullen trakteren. Hij opent de vergadering en stelt vast dat de aanwezigen akkoord gaan met het agendavoorstel.

Vooraf:

* De heer J.W.Dollekamp zal met ingang van de volgende vergadering worden vervangen door een collega, mevrouw Doetie v.d.Wal;
* Hillink en Kemperman (FNV Lokaal) zijn als toehoorder aanwezig.
* De voorzitter geeft aan, dat hij als voorzitter van de Wmo cliëntenraad IV q.q. ook voorzitter van de Klankbordgroep Wmo is. Naar aanleiding van een en ander is hij (nog) niet op de hoogte van de afspraken rond de samenstelling van de Klankbordgroep.(komt t.z.t. terug in Klankbordgroep)

* Mevrouw Roosen is ook als gast aanwezig. Zij is sinds 01-01-08 werkzaam bij de gemeente Zwolle en o.m. belast met het formuleren van lokaal gezondheidsbeleid. Graag neemt ze de op- en aanmerkingen op de nota (zie agendapunt 3) mee in de definitieve versie, die t.z.t. aan de raad zal worden aangeboden.

Vaststelling verslag 16-11-2007

Tekstueel: akkoord.

Naar aanleiding van:

* 3.5. Het klanttevredenheidsonderzoek zal t.z.t. binnen de Klankbordgroep aan de orde worden gesteld.
(Klanttevredenheidsonderzoek komt aan de orde in Klankbordgroep)
* 4. (woonvoorzieningen) Scholing informeert naar de concrete resultaten van de gesprekken, die de gemeente voert met woningcorporaties.
Antwoord: hier zijn nog geen concrete resultaten te benoemen. Is een kwestie van langere termijn.

* 5. (wmo pilots) Elbrecht informeert naar de voortgang en de mogelijke resultaten van de Wmo pilots. (Dollekamp zegt toe de Klankbordgroep hierover in mei te informeren)

Bespreking conceptnota `Samen werken aan een gezonde stad'


* Scholing informeert naar de motivatie om de (kwetsbare) groep van gehandicapten niet in het rapport te noemen.
* Ubro vraagt zich af waarom de groep allochtonen met vaak specifieke ziektebeelden nauwelijks in het rapport voorkomen.
* Elbrecht daarentegen is van mening dat het niet zinnig is om zich op doelgroepen te focussen, maar eerder op aandachtsvelden. Ubro vindt dat hem juist als vertegenwoordiger van de Integratieraad om een dergelijk advies wordt gevraagd.

* Ter verduidelijking: ZAT = Zorg Advies Teams. Dit zijn teams, die zich richten op scholieren uit het Basis-, Voortgezet- en Middelbaar onderwijs. Dat is dan ook de reden dat ook vier-jarigen in het rapport worden genoemd.

* Docter vraagt bijzondere aandacht voor de psychosociale problematiek onder jongeren.

* De vergadering gaat ervan uit, dat niet tot de instelling van een Centrum voor Jeugd en Gezin in 2011 moet worden gewacht met maatregelen, maar dat er nu al vaart wordt gezet achter de maatregelen.

* Steen vindt dat de ouders er in de nota slechts vanaf komen, terwijl er toch tal van signalen zijn dat ze wel degelijk in actie komen om hun kinderen bijvoorbeeld te behoeden voor overmatig alcoholgebruik.

* Scholing informeert naar de verdeling van gelden t.b.v. de frisse scholen (speerpunt, genoemd op pg.16). Er is een (landelijk) budget van 13 miljoen voor gereserveerd. Hoeveel geld kan Zwolle hiervan tegemoet zien. (Dollekamp zegt toe de Klankbordgroep hierover te informeren)

* Ook informeert zij hoe het zit met de resterende Awbz gelden bestemd voor Diensten bij wonen met zorg. Is daar een bestemming voor en in hoeverre komt die nog ten goede aan de doelgroep?
* Tot slot wijst Koiter op de samenhang tussen inkomenspositie en gezondheid. Die zijn toch onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Bespreking notitie Evaluatie Wmo-loket `De Zwolse Wegwijzer'

Voorafgaand aan de bespreking geeft de voorzitter aan, dat de bijlagen bij de notitie er abusievelijk aan zijn toegevoegd. Die vormen geen onderdeel van de bespreking en de aanwezigen worden dringend verzocht die te vernietigen.

* De vooronderstelling bij de opzet van het loket was, dat cliënten zouden worden doorverwezen naar de daartoe geëigende organisaties en instellingen (SWOZ, de Kern en MEE). Daar is volgens de notitie niet veel van terecht gekomen. Misschien omdat veel mensen de weg al weten? Ook is het moeilijk om de behoefte in deze te peilen.
* Een knelpunt is ook, dat de medewerkers aan het loket (nog) niet de kennis en ervaring hebben om door te vragen en op deze wijze problemen te herkennen (vraagverheldering).
* De vergadering pleit er dan ook voor om het loket door te ontwikkelen en de voortgang te monitoren. Ook wordt gewezen op de inzet van de bezoekvrouwen van TRAVERS om de groep van allochtone Zwollenaren te bereiken. Ook de rol van de allochtone consulent van SWOZ wordt daarbij benadrukt.

* Zorgbelang Overijssel heeft inmiddels aan de hand van een Klachtenmeldpunt een rapport uitgebracht. Ook daarin wordt gepleit voor het doorontwikkelen van het loket.

* Een uiterst belangrijke en wellicht doorslaggevende factor in dit geheel is de permanente communicatie en pr, die een dergelijke voorziening behoeft. Bij de start van het loket was dit veelbelovend, daarna `zakte het in'.

* Wat de informatiezuilen betreft: de bruikbaarheid ervan door rolstoelers zal worden verbeterd.

* Is de locatie (stadhuis Grote Kerkplein) wel de juiste? Is het Stadskantoor aan de Hanzelaan niet een beter alternatief? Antw. Dit aspect is in het verleden nadrukkelijk overwogen, maar uiteindelijk is gezien de uitstraling en de nabijheid van Wmo IV gekozen voor het stadhuis. Daar wil men dan ook aan vasthouden.
* Zowel bij allochtone groepen als andere delen van de Zwolse samenleving is de Wmo nog volslagen onbekend. In die zin valt er nog heel wat te bereiken voor het Wmo loket.

Rondvraag en mededelingen

5.1 De heer Eenhoorn informeert naar de stand van zaken bij de thuiszorgorganisaties, die in Zwolle werkzaam zijn. Er zouden ontslagen vallen en daarvoor in de plaats zouden alfahulpen worden ingezet.

vHofwegen: de klant kan kiezen uit of zelf werkgever zijn of direct in natura de zorg afnemen. Van ontslagen is haar niets bekend alhoewel deze kwestie wel aan de orde zal worden gesteld in het reguliere overleg tussen gemeente en zorgaanbieders. Er is een wetswijziging in de maak waarin zorg kan worden uitgekeerd in natura of pgb of door middel van een alfahulp.

5.2 Eenhoorn was eveneens ter ore gekomen dat landelijk 200 miljoen over zou zijn van het Wmo budget.

vHofwegen: in Zwolle is voor 2007 (nog) geen batig saldo geregistreerd. Mocht dat wel het geval zijn, dan gaat dit bedrag volgens afspraken binnen de raad naar een reserveringsrekening.

5.3 Is er in Zwolle iets bekend over kartelvorming bij de thuiszorgorganisaties?

Antwoord: Daar is niets van bekend.

5.4 Zuster Jozefien: Zwolle kent nu een aantal zuilen in bibliotheken en wijkcentrum Holtenbroek. Zou het niet wenselijk zijn dat er ook in Berkum een zuil komt.

Antwoord: zal worden bekeken.

5.5 Door één van de aanwezigen wordt gewezen op mogelijke signalen van scholen, waar sprake is van verslaving van leerlingen.

5.6 Van Zwol vraagt of de verslagen van de Wmo cliëntenraad kunnen worden rondgestuurd. (De voorzitter houdt dit in beraad).

5.7 Docter: Hoe zit het met de digitale communicatie van de Wmo cliëntenraad en die van de Wmo Klankbordgroep.

Ook hier zal de voorzitter in een later stadium op terugkomen.

5.8 Gerry Vrielink (Zorgbelang)complimenteert de gemeente Zwolle met het uitbrengen van de Wmo krant. Daarmee verwoordt zij de waardering van de gehele vergadering.

5.9 Vrielink attendeert de aanwezigen nog op de Manifestafette. Dit initiatief wil de positie van mensen met een verstandelijke beperking aan de orde stellen. Op 18 maart 's middags zal een Manifest aan wethouder Dannenberg worden overhandigd.

Bron: C A M van Hofwegen
Datum van 07-11-2008 tot 06-11-2009