Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Ouderen en jongeren samen aan de computer

Ik zag in de krant iets staan over Samen Scrollen. Ik wist echt niet wat scrollen was. Ik dacht eerst aan het spel haasje over springen, maar nu weet ik wat het is, merkt de 68-jarige Rinus Jongeneel op, terwijl hij samen met een student van de Hogeschool Rotterdam in het buurthuis Crooswijk computerles volgt. Samen Scrollen is onderdeel van het project Oud en Jong, een initiatief van het opbouwwerk van DOCK en uitgevoerd in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam en het jongerenwerk van Cascade.

De jongeren vinden het erg leuk om te doen. Ze krijgen nu inzicht in de belevingswereld van ouderen en spreken ouderen nu ook gemakkelijker aan. Wij zouden wel een vervolgcursus willen geven, aldus Dar Dorhout, docente aan de Hogeschool Rotterdam, die met acht studenten het project 'Samen Scrollen handen en voeten gaf. Ook bij de projecten Klussen bij Ouderen en Feest der Ontmoeting waren studenten van deze school actief betrokken. Cursusleider Gio Ipcedecia is erg enthousiast over de ouderen: Het is alweer de laatste van de zeven cursusavonden en we sluiten af met een gezamenlijk etentje. Mogelijk kunnen we aan deze cursus nog een vervolg geven.

Docent Gio Ipcedencia (staand) vertelt hoe de cursisten Theo Koning (op de voorgrond) en Rinus Jongeneel snel naar de site van het Seniorenweb kunnen.

Rinus Jongeel meldt bij binnenkomst trots dat hij een nieuwe computer heeft gekocht. Morgen komen ze hem installeren en dan kan ik thuis alles wat ik hier geleerd heb in praktijk brengen. Het was heel wat jaartjes geleden dat ik achter de computer zat. Alles is veranderd en daarom is deze cursus voor mij zo belangrijk. Vooral de samenwerking met de jongeren is geweldig, aldus Rinus, die de student toeroept wat rustiger op de toetsen de drukken. Ik ben gepensioneerd en het hoeft van mij allemaal niet zo snel, lacht hij.

Een andere leerling, de 65-jarige Theo Koning zegt al langer een computer te hebben. Maar met internet en e-mails versturen kon ik niet goed uit de voeten en dat kan ik nu wel. Ook de techniek is veel veranderd en ik denk er toch aan om een nieuwe computer aan te schaffen, aldus Theo. Als lid van de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk zoekt hij al meteen via internet de site van het Seniorenweb op om een kalender voor volgend jaar te maken. Docent Gio Ipcedecia zorgt ervoor dat alle cursisten het lesmateriaal mee naar huis krijgen om thuis nog eens goed te oefenen. Ik vond het een leuk project en zeker voor herhaling vatbaar, besluit de docent.