Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Bouw gezondheidscentrum Levinas

De bouw van Levinas, het nieuwe multidisciplinaire gezondheidscentrum in Kralingen, heeft vertraging opgelopen. Dit door bezwaar van omwonenden tegen de bouw van het appartementencomplex, waarvan Levinas deel zal gaan uitmaken.

Op 14 juni 2006 werd - met twee jaar vertraging - de eerste paal geslagen voor de bouw van Levinas. In dit gezondheidscentrum aan het Kralingse Noordeinde gaan huisartsen, apothekers, verloskundigen, fysiotherapeuten, diëtistes en logopedisten samen vormgeven en werken aan de zorg voor hun patiënten. Ook de Stichting DOCK (maatschappelijk werk), Thuiszorg Rotterdam, Bavo/RNO (geestelijke gezondheidszorg) en STAR (Stichting Trombose en Artsenlaboratorium) krijgen in dit centrum een plek.

Voor de patiënt betekent dit meer gemak (alle disciplines zitten onder één dak), meer service én de mogelijkheid van een multidisciplinaire diagnose-behandelcombinatie, een vorm van dienstverlening die tot nu toe alleen in ziekenhuizen bestaat. Vooral chronische patiënten zullen veel baat hebben bij deze manier van werken, ook wel one stop shopping genoemd.

De samenwerkende zorgverleners kozen voor de naam Levinas als verwijzing naar het gedachtegoed van deze filosoof die de ontmoeting met de ander centraal stelde in zijn werk. Deze zorgverleners werken op dezelfde de mens respecterende - grondslag. Omdat een mens méér is dan alleen zijn hulpvraag, kijken zij ook naar de kwaliteit van het leven van hun patiënten. Daarvan getuigen de aandacht voor de sociale problematiek, het landelijke pilot project op het gebied van de palliatieve (het lijden verzachtende) zorg en een spreekuur waar de patiënt met existentiële levensvragen aan kan kloppen bij imam, dominee, pastoor of een vertegenwoordiger van één van de verschillende andere geloven in Kralingen-Crooswijk.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het centrum rond januari 2006 zou opengaan. Later werd de planning bijgesteld tot eind 2007. Ook dat is niet gehaald. Bewoners van de nabijgelegen panden maakten bezwaar tegen de bouw van het appartementencomplex waarvan Levinas deel zal gaan uitmaken. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een bouwstop in afwachting van de uitspraak van de Raad van State, die in het eerste kwartaal van 2009 zal worden gedaan. Voor meer informatie over Levinas en de bouw van het gezondheidscentrum kunt u terecht op de website www.zorgsaem.nl