Partij van de Arbeid

Aanpak bonussen bedrijfsleven

26-11-2008 09:16

De Tweede Kamer heeft een voorstel van PvdA Tweede-Kamerlid Paul Tang aangenomen dat bonussen die leiden tot het nemen van risico's niet langer fiscaal worden aangemoedigd. Tang licht toe: 'Zeker in deze tijden is het goed dat deze beloning niet meer fiscaal gestimuleerd worden'.

Het voorstel van Paul Tang maakt het voor ondernemingen duurder om bonussen die gerelateerd zijn aan de aandelenkoers van de winstbelasting af te trekken. Het gevolg is dat bonussen die leiden tot het nemen van risico's niet langer fiscaal worden aangemoedigd. 'Vorig jaar hebben we de aftrekbaarheid van optieregelingen afgeschaft. Maar nu blijkt dat dit heel makkelijk te omzeilen is door de hoogte van een contante beloning afhankelijk te maken van de aandelenkoers. Dat gat is nu gedicht', aldus Tang.

Het is goed dat deze beloning niet meer fiscaal gestimuleerd wordt, omdat deze gericht is op de ultra-korte termijn. 'Waar je bij aandelen nog kan eisen dat ze een paar jaar moeten worden aangehouden, kan dat hier niet. Het is immers een beloning in geld,' aldus Tang.

Om te voorkomen dat startende bedrijven of gewone werknemers er last van hebben, geldt de maatregel pas voor mensen die een inkomen hebben van meer dan 500 duizend euro. Daarmee wordt aangesloten bij de fiscale maatregelen die dit kabinet eerder al heeft genomen om de topinkomens aan te pakken.