ProRail

Persbericht

26-11-2008

NS en ProRail: aangepaste dienstregeling Amsterdam tot begin volgende week

De tijdelijke dienstregeling voor het treinverkeer rondom Amsterdam blijft voorlopig nog van kracht. De afgelopen dagen is de ontspoorde goederentrein verwijderd. De omvang van de schade is zo groot dat herstel enige tijd gaat vergen. Op de twee sporen die niet beschadigd zijn blijven de treinen voorlopig rijden in een half-uursdienst tussen Amsterdam Centraal en Lelystad, Amsterdam Centraal en Utrecht en Amsterdam Centraal en Amersfoort.

De aangepaste dienstregeling is afgelopen zondag ingegaan nadat er nabij station Muiderpoort vier sporen en twee viaducten zwaar waren beschadigd. Het opruimen van de wagons en de lading (kalk) heeft veel tijd gekost. Nu duidelijk is wat de schade precies is, kan met het herstel worden begonnen om de treinen zo snel mogelijk weer normaal te laten rijden. Rails en wissels zijn over een lengte van 500 meter total loss. Dat betekent dat de reparatiewerkzaamheden naar verwachting tot begin volgende week gaan duren.

Reisadviezen

Algemeen:

Vanaf Amsterdam Centraal is er slechts beperkt treinverkeer in de richtingen Almere, Amersfoort en Utrecht.

De treinen vanaf Amsterdam Zuid, Duivendrecht, Diemen Zuid, Amsterdam Bijlmer ArenA in de richtingen Almere, Amersfoort en Utrecht rijden normaal.

Vanaf Amsterdam Centraal kan per metro gereisd worden van/naar Amsterdam Zuid, Rai, Duivendrecht, Bijlmer Arena en Diemen Zuid.

Raadpleeg www.ns.nl of mobiel.ns.nl voor reisadviezen en actuele vertrektijden.

Utrecht â Amsterdam:

Tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal rijdt er twee keer per uur een omgeleide Intercity, die alleen stopt in Hilversum.

Stoptreinreizigers tussen Utrecht en Amsterdam reizen met de Sprinter Utrecht â Amsterdam RAI. In Amsterdam Bijlmer Arena kan worden overgestapt op metrolijn 54 naar Duivendrecht, Amsterdam Amstel en Amsterdam Centraal. Metro 54 rijdt elke 10 minuten.

De Intercity Utrecht C â Amsterdam Bijlmer Arena â Amsterdam Zuid â Schiphol rijdt normaal.

Amsterdam â Amersfoort:

Tussen Amsterdam C en Amersfoort rijdt twee keer per uur een Sprinter.

Tussen Amsterdam C en Hilversum kan ook gereisd worden met de omgeleide Intercity naar Utrecht.

De Intercity Schiphol â Amsterdam Zuid â Duivendrecht â Hilversum â Amersfoort e.v. rijdt normaal.

Amsterdam â Lelystad:

Tussen Amsterdam C en Lelystad rijdt twee keer per uur een rechtstreekse stoptrein.

De treinen vanaf Amsterdam Zuid â Duivendrecht â Diemen Zuid naar Almere rijden normaal.

Internationaal:

ICE International richting Duitsland vertrekt niet vanaf Amsterdam C maar vanaf Amsterdam Bijlmer ArenA. De City Night Line vertrekt vanaf Utrecht C.

Globaal moeten reizigers rekening houden met een langere reistijd van ongeveer 30 minuten. ProRail adviseert reizigers voor vertrek te kijken op NOS teletekst pagina 751 voor de laatste stand van zaken.