Gemeente Gilze en Rijen

Expositie Mariëlle Biemans en Cobie Woudstra

In De Boodschap in Rijen is tot en met tweede Kerstdag een expositie met quilts van Mariëlle Biemans en Cobie Woudstra te zien.

De geschiedenis van de quilt gaat heel ver terug in de tijd. De oudste quilt die ooit gevonden is, dateert uit de Romeinse tijd. De oudste quilt in Nederland is een poppendeken uit 1680. In de 19e eeuw namen emigranten uit Europa de quilttechnieken mee naar Amerika. Meisjes leerden het quilten op jonge leeftijd. Vooral voor speciale gelegenheden, zoals een bruiloft of geboorte, werd een quilt gemaakt. Door symbolen in quilts te verwerken, konden vrouwen hun mening geven over allerlei maatschappelijke gebeurtenissen. Net als merklappen kregen quilts hierdoor een historische waarde.

Quiltvirus
Eind jaren '90 werd Mariëlle Biemans met het quiltvirus 'besmet'. Het Calico House (een winkel in quiltstoffen) in Antwerpen was het begin. De patronen ontwerpt zij zelf. Het vinden van de juiste kleuren is gevoel.

Ontwikkeling
Cobie Woudstra begon op haar veertiende met het maken van kleding. Ongeveer dertien jaar geleden liep zij tegen patchwork aan. Het boeide haar en zij ging cursussen en workshops volgen. Er is bij haar een duidelijke ontwikkeling te zien in haar quilts van rationeel naar modern.

Expositie
Deze spannende expositie is tot en met 26 december 2008 te zien in Cultureel Centrum De Boodschap, Nassaulaan 62-64 in Rijen. U kunt tijdens de reguliere openingstijden terecht. Een gratis brochure is te krijgen op het gemeentehuis, de bibliotheken en in de culturele centra.