Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden doet mee aan project `Bloemrijke akkers'

De gemeente Coevorden verleent voor 2009 en 2010 een financiële bijdrage van max. IE 7500,- per jaar aan het project `Bloemrijke akkers' van LTO Noord. Boeren én particulieren in de gemeente Coevorden kunnen tegen een vergoeding een perceel inzaaien met een kleurrijk bloemenmengsel. LTO Noord wil met het project het landschap gevarieerder en aantrekkelijker maken voor nectaretende insecten, maar ook voor bewoners en recreanten in het landelijke gebied.

Naast de gemeente Coevorden ondersteunen tot nu toe ook de gemeenten Aa en Hunze, Noordenveld, Tynaarlo, Midden-Drenthe, Emmen, Meppel, Westerveld en Hoogeveen het project. Per deelnemende gemeente kunnen tien tot twintig boeren meedoen. Iedere deelnemer krijgt een vergoeding van IE 800,- per hectare per jaar voor het met bloemen inzaaien van braakliggende akkers of akkerranden. Naast het verhogen van de aantrekkelijkheid van het landschap wordt ook de biodiversiteit door de toename van flora en fauna vergroot.

Samenwerking
Bij de uitvoering van het project `Bloemrijke akkers' werkt LTO Noord nauw samen met agrarische natuurverenigingen en imkers. `Bloemrijke Akkers' is een initiatief van BoerenNatuur en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Naast de financiering door de deelnemende gemeenten hebben ook Waterleidingmaatschappij Drenthe en de provincie Drenthe een stimuleringsbijdrage toegekend.

Vervolg op project `Randenbeheer' Het project `Bloemrijke akkers' is een vervolg op het project `Actief Randenbeheer Drenthe' dat in de gemeente Coevorden onder meer in Geesbrug succesvol is geweest. Aan dit project deden agrarische ondernemers mee die samen vele kilometers randen langs akkers en weilanden op een milieuvriendelijke wijze beheerden.