Gemeente Haaksbergen


Overeenstemming over aansluiten N18
26-11-2008 Overeenstemming over aansluiten N18 Daarmee is de discussie over de plek van de aansluiting van de baan. De Stepelo-variant komt tegemoet aan de bezwaren die kleven aan de opties die tot dusverre in beeld waren: aansluiting op de Goorsestraat (N347) danwel op de Hengelosestraat (N739).

Het alternatief voorziet in een aansluiting ter hoogte van het bedrijventerrein Stepelo en een nieuw aan te leggen tracé tot aan de Noordsingel. Door hier de aansluiting te zoeken wordt Haaksbergen gevrijwaard van de extra verkeersdruk die bij aansluiting op de Goorsestraat in St.Isidorushoeve en het onderliggende wegennet binnen Haaksbergen zou ontstaan. Maar ook de gevreesde verkeersdrukte door Beckum bij aansluiting op de Hengelosestraat is niet meer aan de orde.
De Stepelo-variant heeft het voordeel dat een duidelijker scheiding ontstaat van verkeer op de N18 en op regionale/lokale wegen. Voor doorgaand verkeer is er op de N18 beduidend minder aanleiding om van de regionale/lokale wegen gebruik te maken.

Wethouder Ben Eshuis toont zich een tevreden mens: "Ik ben blij dat we als regionale partijen overeenstemming hebben bereikt over de Stepelo-variant. Deze is een goed alternatief voor onze oorspronkelijke voorkeur, te weten aansluiting van de N18 op de Hengelosestraat. En ook voor de ontsluiting van het bedrijventerrein Stepelo en de geplande uitbreiding daarvan is een rechtstreekse aansluiting van dit bedrijventerrein op de N18 een betere optie."

Inmiddels heeft het bestuurlijk overleg van alle betrokken overheden zich achter deze keuze geschaard. Rijkswaterstaat wil nog wel bezien of de nu voorgestelde aansluiting eventueel ook noopt tot een aanvulling op de Milieueffectrapportage. De bestuurlijke voorkeursvariant is daarmee nu aangevuld. Provincie, Regio en gemeente hebben tevens de afspraak gemaakt de kosten van deze oplossing gelijkelijk te dragen. De investering is overigens gelijk aan de investering die gemoeid zou zijn met een aansluiting op de Hengelosestraat.

De gemeenteraad van Haaksbergen spreekt zich op 17 december uit over de voorkeursvariant die bestuurlijk in de regio (Gelderland en Overijssel, Regio Twente, Regio Achterhoek en betrokken gemeenten) is overeengekomen. Als de inspraakperiode voorbij is zal de minister uiteindelijk - in het Ontwerp Tracébesluit - definitief moeten besluiten over de verschillende varianten voor het tracé en de gedachte aansluitingen.

Voor meer informatie zie ook GemeenteNieuws van 26 november 2008