Politie Haaglanden

Persberichten 26 november

Den Haag, 26-11-2008

Dronken rijden zonder rijbewijs
Den Haag Agenten zagen op 26 november om 1.35 uur een auto rijden met een defecte koplamp. Toen zij de bestuurder daarop wilden aanspreken, maakte de 38-jarige Bulgaar een dronken indruk. Bovendien had hij geen rijbewijs bij zich. Op het politiebureau blies de man 535 ug/l. Ook verklaarde hij nooit een rijbewijs te hebben gehaald. Hij is vervolgens aangehouden. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Hardleerse bestuurder zonder rijbewijs
Den Haag Een 35-jarige Amsterdammer werd dinsdag 25 november voor de achtste keer aangehouden omdat hij zonder rijbewijs reed. Surveillerende agenten controleerden de man omstreeks 18.00 uur op de Bezuidenhoutseweg. Toen bleek dat hij geen geldig rijbewijs had, hielden zij hem aan. Tevens bleek zijn auto onverzekerd te zijn. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Beschonken fietser op de bon
Den Haag Een 32-jarige Hagenaar kreeg dinsdag 25 november een proces-verbaal omdat hij met teveel drank op de fiets zat. Agenten controleerden de nam omstreeks 21.45 uur omdat hij zonder verlichting op de Spinozastraat reed. Tijdens de controle roken zij een sterke alcohollucht. De Hagenaar werd aangehouden en blies op het politiebureau 585 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Minderjarige aangehouden met gestolen fiets
Den Haag Een 15-jarige Hagenaar werd dinsdag 25 november aangehouden omdat hij op een gestolen fiets reed. Een surveillerende agent zag de jongen omstreeks 17.45 uur op de Koningstraat op een fiets stappen waar geen slot op zat. Hierop hield hij de jongen aan. De fiets bleek als gestolen gesignaleerd te staan. Hoewel de jongen aanvankelijk verklaarde dat hij de fiets voor 50 euro had gekocht, gaf hij later toe de fiets te hebben weggenomen. Tegen de jongen werd proces-verbaal opgemaakt en zijn familie werd in kennis gesteld.

Niemand met een rijbewijs
Den Haag Surveillerende agenten controleerden 25 november omstreeks 23.50 uur een auto met drie inzittenden. Geen van hen bleek een geldig rijbewijs te hebben. Omdat niet duidelijk was, wie de auto bestuurd had, lieten de agenten de drie met een waarschuwing weer gaan. Toen even later de auto wederom rijdend werd aangetroffen, werd de 20-jarige Hagenaar die achter het stuur zat, aangehouden. Hij kreeg op het politiebureau een proces-verbaal en bleek voor ditzelfde feit al eerder te zijn aangehouden.

Man vernielt pinautomaat
Den Haag Een 46-jarige Irakees heeft woensdag 26 november omstreeks vier uur s nachts een pinautomaat aan de Leyweg vernield. De man sprak surveillerende politieagenten aan terwijl hij met een baksteen in de hand naast de geldautomaat stond. De 46-jarige vertelde dat hij de automaat had vernield, wat ook het geval bleek. Hierop werd de man aangehouden. De man verklaarde dat hij de vernieling had gepleegd in de hoop te worden aangehouden en vastgezet. Hij is namelijk dakloos.

Man hindert ambulance tijdens spoedrit
Den Haag/Loosduinen Een nog onbekende automobilist heeft dinsdag 25 november voor levensgevaarlijke situaties gezorgd door een ambulance te hinderen, die op weg was naar een reanimatie. De ambulance reed met zwaailicht en sirene aan omstreeks half zes s middags over de Houtwijlaan toen van achteren plots een personenauto opdook. Deze auto bleef zeer dicht achter de ziekenwagen rijden en haalde rechts in toen de tweebaansweg overging in één rijstrook. De ambulancechauffeur, die wilde invoegen, kon een aanrijding nog maar net voorkomen. Tot aan de Sportlaan bleef de bestuurder van de personenauto de ziekenauto afwisselend zeer dicht volgen en de weg blokkeren door voor de ambulance te gaan rijden. Nadat de bestuurder de ambulance nog eenmaal rechts had ingehaald en afgesneden waardoor de ziekenwagen een stoeprand raakte en bijna tegen een HTM-mast botste keerde hij terug in de richting waaruit hij kwam. Door het rijgedrag van de automobilist arriveerde de ambulance met vertraging bij de reanimatie. Het is niet bekend of de vertraging gevolgen heeft gehad voor het slachtoffer. De politie beschikt over het kenteken van de automobilist en onderzoekt de zaak.

Ramkraak op de sportschool
Den Haag Een sportschool aan het De Savornin Lohmanplein was woensdag 26 november het doelwit van een ramkraak. Omstreeks half vijf s ochtends reed een auto achteruit door de glazen pui van de sportschool. Twee mannen stapten uit en gingen de sportschool in om er even later met de auto weer vandoor te gaan. Het voertuig is later in de nacht in een nabijgelegen sloot aangetroffen. Over de eventuele buit is nog niets bekend. De politie onderzoekt de zaak.

Bestuurster valt in slaap
Wassenaar Een automobiliste (leeftijd onbekend) veroorzaakte dinsdag 25 november om 14.00 uur op de Katwijkseweg een ongeval. De vrouw viel tijdens het autorijden in slaap en botste tegen de in de berm gesitueerde wegmarkeringsblokken. Zij ramde een paal met een aantal verkeersborden waarna haar auto tot stilstand kwam. De vrouw kwam met de schrik vrij. Haar auto raakte bij het ongeval fors beschadigd.

Fietsverlichtingscontrole in Wassenaar
Wassenaar De politie controleerde dinsdagochtend 25 november tussen 07.00 en 08.00 uur de fietsverlichting op de Oude Trambaan. Van de vijftig gecontroleerde fietsers reden er acht zonder licht. Zij kregen een bekeuring. Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.

Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:
* De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd

* Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug

* De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op z'n rug dragen

* Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn.

* Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden.

Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl

Politie zoekt getuigen diefstal van sigaretten
Rijswijk Tijdens het laden en lossen van goederen bij een supermarkt aan de Steenvoordelaan op dinsdag 25 november werd om 13.45 uur een hoeveelheid sigaretten weggenomen. De 41-jarige chauffeur bemerkte bij terugkomst dat uit zijn vrachtwagen vijf dozen met sigaretten waren weggenomen. Onbekend is hoe men de toegang tot de vrachtwagen heeft verkregen. De sigaretten vertegenwoordigen een waarde van 5.000 euro. Bent u getuige geweest van deze diefstal of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van Politiebureau Rijswijk via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Ruzie om een parkeerplaats
Rijswijk Een ruzie om een parkeerplaats aan de Buziaulaan eindigde dinsdag 25 november om 14.00 uur voor één van de amokmakers in de cel. Een 28-jarige Rijswijker kreeg onenigheid met een 37-jarige man. Die pakte uit een nabij gelegen winkel een mes en bedreigde daarmee de 28-jarige. Politieagenten hielden de 37-jarige aan. De recherche onderzoekt de zaak. De man werd voor nader verhoor ingesloten.

Politie onderschept henneptransport
Honselersdijk/Westland De politie kreeg dinsdag 25 november om 15.30 uur informatie over een op handen zijnd henneptransport naar Engeland. Een medewerker van een transportbedrijf belde de politie nadat hij tussen de lading bloemen een hoeveelheid verdachte pakketten vond. Agenten vonden tussen de bloemen chrysanten 298 zakken gedroogde hennep (elke zak woog 1 kilo) die kennelijk bestemd waren voor Engeland. De hennep is inmiddels vernietigd. De politie onderzoekt de herkomst en de bestemming van de hennep.

Fietsverlichtingscontrole in het Westand
Westland De politie controleerde dinsdagochtend 25 november tussen 07.00 en 08.00 uur de fietsverlichting op de Alicantestraat in Naaldwijk en de Hodenpijl in Schipluiden. Van de 120 gecontroleerde fietsers reden er tien zonder licht. Zij kregen een bekeuring. Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.

Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:
* De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd

* Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug

* De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op z'n rug dragen

* Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn.

* Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden.

Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl

Inbraak in hennepkwekerij
Naaldwijk/Westland Een 22-jarige getuige zag woensdagochtend 26 november om 03.30 uur een rolluik van een bedrijfspand aan de Slotemakerstraat openstaan. Toen de man ging kijken zag hij iemand vanuit het pand wegrennen. Politieagenten die een onderzoek instelden, zagen dat in het pand een hennepkwekerij was ingericht. In drie kamers stonden ruim 1200 hennepplanten. In een kamer waren de henneptoppen geknipt die in een vuilniszak klaar stonden. De politie vermoedt dat de man bezig was om de henneptoppen af te knippen. De politie ontmantelde de hennepkwekerij. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Brandstichting shoarmazaak
Delft Onbekenden hebben woensdag 26 november omstreeks 00.50 uur brand gesticht in een horecagelegenheid aan het Achterom. Er woedde in het pand een korte, maar hevige brand. De gealarmeerde brandweer had het vuur snel onder controle. De woningen in de directe omgeving van het pand werden ontruimd. De bewoners van deze woningen mochten later in de nacht hun woningen weer in. De politie onderzoekt de zaak.

Gesnapt met gestolen fiets
Delft - Politieagenten zagen dinsdag 25 november om 11.00 uur op het Bastiaansplein een man rijden op een fiets waarvan het axa slot openstond en de sleutel ontbrak. De 49-jarige man uit Delft kon geen duidelijke verklaring geven. Op het politiebureau bekende hij dat hij de fiets gestolen had. Met een proces verbaal op zak en zonder fiets ging de man naar huis.

Snelheidscontrole
Nootdorp Bij een snelheidscontrole 25 november tussen 11.00 uur en 11.30 op de Hofweg reden vijfentwintig automobilisten te hard. De hoogst gemeten snelheid was 80km/u terwijl 50 km/u is toegestaan. De overtreders krijgen een bekeuring.

Snelheidscontrole
Zoetermeer - Bij en snelheidscontrole op de Afrikaweg tussen 09.00 uur en 12.00 uur controleerde de politie 673 automobilisten. Bijna honderd automobilisten reden te hard en krijgen een bekeuring. De hoogst gemeten snelheid was 86 km/u terwijl 50 km/u is toegestaan. Bij een snelheidscontrole op de Afrikaweg tussen 18.00 uur en 23.00 uur controleerde de politie 1237 passanten. Meer dan vierhonderd automobilisten reden te hard, de hoogst gemeten snelheid was 99 km/u terwijl 50 km/u was toegestaan. Ook deze automobilisten krijgen een bekeuring.

Fietsverlichtingscontrole in Zoetermeer
Zoetermeer De politie controleerde 25 november tussen 07.00 uur en 08.00 uur de fietsverlichting op de Zegwaartseweg. Van de 150 gecontroleerde fietsers reden er 17 zonder licht. Zij kregen een bekeuring.
Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.

Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:
* De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd

* Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug

* De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op z'n rug dragen

* Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn.

* Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden.

Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl