Veiligheid brandweerduiken verbeteren

De bestaande richtlijnen over het duiken bij de brandweer verzekeren de veiligheid van de duikers onvoldoende. Tussen de brandweerkorpsen bestaan bovendien verschillen in duikveiligheid. Dit staat in het rapport 'Veiligheid brandweerduiken beschouwd' van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (OOV). Nog vóór het rapport helemaal af was, is een begin gemaakt met het nemen van een aantal urgente maatregelen door brandweerkorpsen en het aanpassen van de brancherichtlijnen, de leerstof en de examens. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gaat met de verschillende partijen aanvullende maatregelen vaststellen.

Dit staat in een brief van minister Ter Horst aan de Tweede Kamer over het onderzoek naar de veiligheid van het brandweerduiken. De Inspectie OOV voerde het onderzoek in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) uit. Aanleiding voor het onderzoek waren verschillende (bijna)duikongevallen in bijvoorbeeld Terneuzen (maart 2008), Urk (maart 2007) en Utrecht (juli 2001). Het verbeteren van de veiligheid van brandweerduikers is een gezamenlijke inspanning van de werkgevers (colleges van B&W en de besturen van de regionale brandweer), de NVBR en de ministeries van BZK en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

De Inspectie OOV en NVBR stellen vast dat verantwoord brandweerduiken alleen mogelijk is bij duidelijk landelijk veiligheidsbeleid. De huidige brancherichtlijnen zijn nu te algemeen. Deels komt dit doordat het brandweerduiken continu evolueert door nieuwe technologische technieken en inzichten. Maar er is ook onvoldoende landelijke coördinatie. Daarnaast komt het nog wel eens voor dat korpsen de risico's van duiken onderschatten en de regels niet altijd naleven. Een goede aansturing door de werkgevers en de juiste veiligheidscultuur is dus essentieel. Daarom zijn of worden de volgende maatregelen genomen:


- De brandweerkorpsen zijn in september, en opnieuw in oktober, opgeroepen om de meest urgente operationele maatregelen onmiddellijk te nemen. Minister Ter Horst vraagt de werkgevers hierop toe te zien. Zo kan het goed in de gaten houden van de duiktijd en het standaard beëindigen van de duik vóórdat de reservedruk is bereikt, voorkomen dat een duiker in acute ademnood komt. Drijvende seinlijnen verkleinen de kans dat een duiker onder water vast komt te zitten.


- Minister Ter Horst vraagt de werkgevers om te zorgen voor een goede aansturing en de juiste veiligheidscultuur. De werkgevers zijn op basis van de arbeidsomstandighedenwet immers verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers.


- De NVBR is al begonnen met het aanpassen van de brancherichtlijnen. Duidelijke basisprincipes, heldere risico-analyses en concrete veiligheidsmaatregelen worden hierin opgenomen. Ook gaat de bekwaamheid van de duikers niet alleen op papier, maar ook in de praktijk getest worden.


- Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid past momenteel de leerstofmodules aan en het Nederlands Bureau voor Brandweerexamens is al ver met het aanpassen van de examens.


- Minister Ter Horst gaat samen met het ministerie van SZW, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Veiligheidsberaad en de NVBR bepalen welke beleidsmaatregelen verder nodig zijn. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om faciliterende maatregelen of het aanscherpen van regels. De precieze maatregelen worden begin 2009 bekend gemaakt.

Noot voor redacties (