Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Belgie

campagneë Witte Lintjes» ter gelegenheid van de internationale dag van de uitbanning van het geweld tegen vrouwen

Lancering van de campagneë Witte Lintjes» ter gelegenheid van de internationale dag van de uitbanning van het geweld tegen vrouwen

Ter gelegenheid van de Internationale dag van de uitbanning van het geweld tegen vrouwen die jaarlijks plaats vindt op 25 november, wil het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, de aandacht vestigen op het engagement van het federaal openbaar ambt met het oog op de bestrijding van het geweld tegen vrouwen.

De Witte Lintjes Campagne

Op 6 december 1989 drong een gewapende man binnen in een leslokaal van de Polytechnische School van Montreal (Canada), liet de mannen gaan en vermoordde de 14 aanwezige vrouwen.

Deze gebeurtenis leidde tot verschillende acties, waaronder ook de zogenaamde White Ribbon Campaign in Toronto in 1991. De hoofddoelstelling van deze campagne is het zichtbaar maken van het engagement van de mannen in de bestrijding van het geweld tegen vrouwen door middel van het dragen van een wit lintje. Het belang van de zichtbaarheid van deze campagne is dat ze het mogelijk maakt om de stilte te breken rond de problematiek van het geweld, waarrond in onze samenleving nog een groot taboe hangt. Ze zorgt ook voor een bewustwording rond deze problematiek en de attitudes en stereotypen die er verband mee houden.

De campagne kreeg de steun van UNIFEM (United Nations Development Fund for Women), dat 25 november uitriep tot de internationale dag voor de uitbanning van het geweld tegen vrouwen.
Elk jaar wordt de Witte Lintjes Campagne voorgesteld in tientallen landen in alle delen van de wereld.

Waarom een Belgische campagne ?

Sinds 2001 heeft de federale regering zich verbonden tot het voeren van concrete acties met het oog op het uitbannen van het geweld tegen vrouwen. In dit kader hebben de federale ministers in functie van hun bevoegdheidsdomeinen concrete doelstellingen bepaald. Deze doelstellingen vormen samen een Nationaal Actieplan, waarvan de tweede uitgave (2004-2007) specifiek gewijd is aan de strijd tegen het partnergeweld.

Het is dus in deze logica en ter ondersteuning van de concrete acties die al gevoerd werden door verschillende overheidsdiensten in het kader van hun beleid en verschillende verenigingen, dat de zichtbaarheid van dit engagement nog wil vergroten .

De bewustwording, de deconstructie van de geweldcyclus en de hulp aan slachtoffers én daders betekenen een echte vooruitgang in de strijd tegen geweld. Een versterkte aandacht zal het mogelijk maken om nog verder te gaan in de strijd tegen het geweld op vrouwen.

De Witte Lintjes Campagne vindt traditioneel plaats op 25 november, de Internationale dag van de uitbanning van het geweld tegen vrouwen. Deze dag vormt ook de start van een periode van acties en evenementen die afloopt op 6 december.

Voor bijkomende informatie : http://www.igvm.fgov.be

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg -