Guatemala: Unicef helpt minderjarige prostituees
26 november 2008, Guatemala-stad - In Guatemala-stad werken ongeveer
2.000 minderjarige meisjes in de seksindustrie. In bars, bordelen en hotels verkopen ze hun lichaam voor een paar centen aan mannen. Van de overheid hoeven ze vrijwel geen hulp te verwachten.

Veel meisjes worden door familieleden aan pooiers verkocht. Anderen belanden in de prostitutie omdat ze geen dak meer boven hun hoofd hebben. Mensenhandelaren beloven hen goedbetaalde banen, maar bezorgen hen in werkelijkheid een ellendig bestaan. Als meisjes eenmaal in de seksindustrie werken, is het voor hen heel moeiljk om eraan te ontsnappen. Armoede, geweld en schulden houden hen in een wurggreep waaraan ze amper kunnen ontkomen.

Casa Alianza Guatemala is een door Unicef gesteunde organisatie die kinderen in nood helpt. Foto: Unicef
Casa Alianza Guatemala is een door Unicef gesteunde organisatie die kinderen in nood helpt. Foto: Unicef

Ana María (niet haar echte naam) kan hierover meepraten. Op zesjarige leeftijd werd ze door haar moeder in de steek gelaten. Ze heeft jaren op straat geleefd, worstelend met een drugs- en alcoholverslaving. Uit wanhoop werd ze prostituee in een morsig bordeel. Haar inkomsten gingen elke maand bijna helemaal op aan de door haar madam in rekening gebrachte kost en inwoning en uiteindelijk keerde Ana María terug naar de straat.

Kleine boete
Helaas bestaan er in Guatemala vrijwel geen wetten die kinderen tegen seksuele uitbuiting beschermen. "Overal wordt dit als een ernstige misdaad gezien, maar niet in Guatemala. Mensenhandelaren krijgen een kleine boete als ze worden betrapt," zegt Adriano González-Regueral, directeur van Unicef Guatemala.

Maar al te vaak worden de kinderen zelf door de maatschappij als criminelen beschouwd, terwijl de volwassen daders ermee wegkomen. Unicef lobbyt daarom bij de overheid voor wetten die meisjes als Ana María beschermen. Helaas draait het juridische raderwerk in Guatemala maar langzaam. In augustus kreeg het parlement een wetsvoorstel tegen seksueel geweld, uitbuiting en mensenhandel gepresenteerd, het meest complete en serieuze voorstel tot nu toe. Daarnaast wil Unicef de Guatemalteekse samenleving bewustmaken van het feit dat kinderen worden geëxploiteerd en wat er tegen gedaan kan worden.

Hulp
Ana María heeft hulp gekregen van Casa Alianza Guatemala, een door Unicef gesteunde organisatie die kinderen die het slachtoffer zijn van lichamelijk en geestelijk misbruik en geweld onder haar hoede neemt. Het is de bedoeling dat deze kinderen weer integreren in de maatschappij, het liefst bij hun eigen familie.

Voor Ana María is het leven nog steeds zwaar. Ze gebruikt al maanden geen alcohol en drugs meer en ze is naar school geweest, maar ze vindt dat ze nog een lange weg te gaan heeft. Toch ziet ze de toekomst wel zonnig in. "Ik denk niet dat ik weer de prostitutie in ga. Ik wil mijn dochters het goede voorbeeld geven. Ik wil absoluut niet dat zij hetzelfde leven krijgen als ik."

In Rio de Janeiro wordt tot en met 28 november een internationale conferentie tegen seksuele uitbuiting van kinderen gehouden.

Meer over de conferentie Fotoreportage 'Wie zwijgt, stemt toe'