Gemeente Assen


Jeugd blijft betrokken bij jeugdbeleid

Assen, 26 november 2008

Het gaat goed met de Asser jeugd. Jongeren voelen zich veilig, het percentage vroegtijdige schoolverlaters is lager dan het regionaal gemiddelde en met het percentage spijbelaars zit Assen op het gemiddelde. Met de nieuwe nota jeugdbeleid wil de gemeente bijdragen aan het opgroeien van jongeren tot volwassen die zelfstandig en actief deelnemen aan de maatschappij. Assen zet in op vijf punten; onderwijs en ontwikkeling, gezond opgroeien, veiligheid, arbeid en inkomen en vrije tijd. De gemeente wil de jeugd nadrukkelijk betrekken bij de plannen.

Tijdens de Nacht van de Jeugd deed de gemeente een onderzoek onder jongeren. Ruim 65% van de jongeren gaf aan mee te willen praten of denken over het jeugdbeleid in Assen. Vooral wanneer het gaat om voorzieningen op het gebied van uitgaan, sport en vrije tijd. Nieuwe media zijn voor de gemeente een belangrijk communicatiekanaal.

De gemeente betrekt de jeugd dan ook nadrukkelijk bij de pijler vrije tijd. Eerder dit jaar reserveerde het college één miljoen euro voor het verder verbeteren van de voorzieningen voor de jeugd van 12 jaar en ouder. Dit geld is vooral bedoeld voor extra activiteiten op het gebied van sport en cultuur. Ook heeft het team van jongerenwerk dit jaar een vierde jongerenwerker erbij gekregen.

De brede school blijft een belangrijk instrument binnen de pijler onderwijs en ontwikkeling. De gemeente zet samen met andere instellingen in op dagarrangementen. Dat biedt kinderen een samenhangend en doorlopend aanbod van onderwijs, opvang en vrije tijdsvoorziening. De focus ligt daarbij vooral op het voorkomen en bestrijden van achterstanden.

De gemeente wil het aantal jongeren dat zonder startkwalificatie het onderwijs verlaat verlagen. In 2011 moet het percentage gedaald zijn met 40% ten opzichte van 2005. Samenwerking tussen maatschappelijke partners is daarin cruciaal. De zorgadviesteams die op scholen werken, vervullen een grote rol in de signalering van en zorg voor risicoleerlingen. Daarnaast is ook het jongerenloket een belangrijk instrument. Voor de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is is betrokkenheid van het bedrijfsleven van belang.

In maart 2009 moeten de eerste uitvoeringsplannen voor de vijf pijlers onderwijs en ontwikkeling, gezond opgroeien, veiligheid, arbeid en inkomen en vrije tijd klaar zijn. Op het vlak van gezondheid komt er begin volgend jaar een nota over jeugd en alcohol.