Vereniging Milieudefensie

Provincie moet besluiten over voorstel megastallen te weren

Massale steun eerste burgerinitiatief Noord-Holland

Amsterdam, 26 november 2008 - Milieudefensie en de Dierenbescherming zijn blij met de brede steun voor het burgerinitiatief tegen megastallen in Noord-Holland. Ruim 22.000 burgers ondersteunen het verzoek om de omstreden megastallen in hun provincie te verbieden. Omdat voor een geldig burgerinitiatief 5.000 handtekeningen voldoende zijn moeten Provinciale Staten het voorstel in behandeling nemen.

Eind september zijn de Dierenbescherming en Milieudefensie met het burgerinitiatief tegen veefabrieken in Noord-Holland gestart. Plannen voor megastallen stuiten op veel verzet. Megastallen zijn slecht voor het milieu, schaden het landschap en veroorzaken veel dierenleed. In de gemeente Wieringermeer zijn plannen voor een megapluimveehouderij waar iedere zes weken maar liefst 1,6 miljoen vleeskuikens in een absurd snel tempo worden vetgemest. En in de gemeente Niedorp wil een ondernemer een enorme megakoeienstal bouwen. Hierin zouden 750 koeien als melkmachines binnen moeten staan, zonder ooit nog een weiland te betreden.

De afgelopen weken zijn in Noord-Holland al meer dan 22.000 handtekeningen tegen komst van megastallen verzameld. Veel vrijwilligers zijn hiervoor in touw geweest. Simone Piscaer van de Dierenbescherming Noord-Holland Noord: "Het aantal reacties is enorm. Met 22.000 mensen hebben wij meer mede-indieners van het burgerinitiatief dan er in een bomvol AZ-stadion zouden passen!"

In de provincie Noord-Holland zijn voor een geldig burgerinitiatief minimaal 5.000 ondersteuningsverklaringen nodig. Nu deze drempel ruim is gehaald moeten Provinciale Staten stemmen over het voorstel om de omstreden megastallen te verbieden. Wouter van Eck van Milieudefensie: "Met dit eerste burgerinitiatief in Noord-Holland willen wij bereiken dat megastallen verboden worden. Zo'n verbod is al eerder in de provincies Groningen en Flevoland ingesteld. Vanwege de brede steun uit de samenleving verwachten wij dat Noord-Holland dit goede voorbeeld zal volgen."

De Dierenbescherming en Milieudefensie dienen het burgerinitiatief maandag 15 december om 12.30 uur bij de provincie Noord-Holland. Commissaris van koningin Borghouts zal het pakket aan het begin van de Statenvergadering in Heiloo in ontvangst nemen. Voor inwoners uit Noord-Holland is het nog steeds mogelijk met het burgerinitiatief mee te doen. Via de website www.stopveefabrieken.nl zijn handtekeningenlijsten verkrijgbaar. Deze moeten uiterlijk 7 december zijn teruggestuurd.

Achtergronden over het burgerinitiatief in Noord-Holland: www.stopveefabrieken.nl