Brancheorganisaties verwachten verdere ledengroei

26/11/2008 11:31

Wissenraet van Spaendonck

De helft van de brancheorganisaties verwacht de komende 5 jaar een groei van het ledenaantal; ongeveer een derde verwacht een stabilisatie terwijl de rest een afname voorziet.

Meer dan 90% van de branches werkt op dit moment op enige manier samen met andere verenigingen. Deze trend zal zich de komende 5 jaar voortzetten. Eén op de drie branche directeuren verwacht een fusie of verdergaande alliantie met andere branches, zo blijkt uit een onderzoek onder branche directeuren dat MKB-Nederland en Wissenraet Van Spaendonck woensdag presenteren.

In een periodiek onderzoek bij brancheorganisaties, waarvan eerdere edities in 1998 en 2003 plaatsvonden, hebben 120 branche directeuren aangegeven hoe hun branche erbij staat en wat hun verwachtingen voor de toekomst zijn. Branches blijken 'springlevend' in hun rol als belangenbehartiger en dienstverlener voor ondernemers in het mkb. Bijna de helft van de deelnemende branchedirecteuren verwacht de komende 5 jaar een toename van het aantal leden. Om deze ledengroei te realiseren maakt de helft van de branches gebruik van ledensegmenten. De groei ontstaat voor een belangrijk deel bij nieuwe ledensegmenten, t.w. vrouwelijke- , jonge- en allochtone ondernemers en zzp'ers. Verwacht wordt dat de omvang van deze specifieke ledengroepen over 5 jaar met 20% zal zijn gegroeid. Brancheorganisaties zullen nog meer de belangenbehartiging en dienstverlening richten op de behoeften van specifieke segmenten.

De top 3 van belangrijkste onderwerpen die branches voor hun leden zien en waarop zij inspringen zijn ontwikkelingen in de markt, innovatie en arbeidsmarkt.

Belangenbehartiging is en blijft de belangrijkste taak van branches. De helft van de tijd wordt daaraan besteed. Een kwart van de tijd wordt benut voor collectieve diensten (bijv. keurmerken en arbeidsvoorwaarden). De resterende tijd wordt ingevuld door middel van individuele dienstverlening aan de leden.

Het belang van belangenbehartiging in 'Europa' wordt ook door branches onderkend.

Uit het onderzoek van MKB-Nederland en Wissenraet Van Spaendonck, dat door Newcom Research is uitgevoerd, blijkt dat 52% van de branche directeuren van mening is dat de rol van Europese koepelorganisaties voor de belangenbehartiging de komende 5 jaar belangrijker wordt.

De resultaten zijn gepresenteerd in de bijeenkomst 'De robuuste branche vereniging, 10 succesfactoren om te overleven'