Amsterdam Commodities viert 100 jaar beursnotering

26/11/2008 11:44

Creative Venue BV

26 november 1908 eerste koers van aandeel

Amsterdam Commodities viert 100 jaar beursnotering

Rotterdam, 26 november 2008 - Het handelshuis in specerijen en natuurrubber, Amsterdam Commodities (Acomo) opende vandaag de handelsdag op Beursplein 5 met een officiële gongceremonie. Acomo viert vandaag haar honderdjarige bestaan als beursgenoteerd fonds. Kort na oprichting in 1908 als Rubber Cultuur Maatschappij 'Amsterdam' (RCMA) kreeg het aandeel op 26 november 1908 zijn eerste beursnotering aan de Beurs van Amsterdam. In totaal werden toen 500.000 aandelen geplaatst tegen een koers van 1 gulden per aandeel.

Het bedrijf werd in 1908 opgericht met als doel het ontwikkelen en beheren van rubber- en palmolieplantages, met name in Indonesië. De beursnotering was nodig om de kapitaalintensieve projecten die veel geduld en tijd vergden te financieren. Het bedrijf, kortweg Amsterdam Rubber genaamd, ontwikkelde zich nadien tot een van de belangrijkste Europese plantagemaatschappijen met duizenden werknemers.

Na de nationalisatie van de plantages in Indonesië in 1957, maakte het bedrijf zware tijden door. In 1982 werd RCMA door de eigenaar van handelshuis Catz International in Rotterdam, Dov Gottesmann, via een reverse take-over, nieuw leven ingeblazen. Datzelfde jaar nog keerde Amsterdam Rubber voor het eerst in vijftien jaar weer dividend uit. Sinds de reverse take-over is de groep, op één jaar na, permanent winstgevend geweest en heeft één van de hoogste dividendrendementen op de Nederlandse beurs.

Onder leiding van Gottesmann ontwikkelde Amsterdam Rubber zich, mede door nieuwe acquisities, tot een toonaangevend wereldwijd handelshuis in specerijen en natuurrubber. Zo werd in 1985 het oud-Amsterdamse handelshuis in natuurrubber L. Wurfbain & Co. overgenomen. Dit bedrijf fuseerde vervolgens in 1998 met Tong Teik in Singapore en vormde zo RCMA Commodities Asia (RCA). Acomo heeft hierin thans een deelneming van 42,52%.

In 2007 rapporteerde Amsterdam Commodities (Acomo) zoals het bedrijf sinds 2002 heet, een historische recordwinst. De geconsolideerde omzet in 2007 bedroeg E 162 miljoen en de nettowinst steeg met 13% tot E 8,8 miljoen.

Catz International B.V. (specerijen, noten, zuidvruchten en grondstoffen voor de voedingsmiddelenindustrie) draagt al jaren het belangrijkste deel bij aan de winst. In 2006 nam Amsterdam Commodities nog TEFCO Food Ingredients in Bodegraven over. Hiermee zette het bedrijf een verdere stap in de concretisering van de groeistrategie, gericht op de verbreding van het productassortiment in het segment van voedselingrediënten.

De directie benadrukte het eerder in augustus 2008 uitgesproken vertrouwen in de ervaring en de marktkennis van de handelsteams om van 2008 opnieuw een goed jaar te kunnen maken voor de aandeelhouders.

Fotobijschrift:

De handelsdag op Beursplein 5 werd officieel geopend door directeur Stephane Holvoet, voormalig directeur Dov Gottesmann en President-commissaris Bernard Stuivinga ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van small cap Amsterdam Commodities (Acomo). Exact op de dag af kreeg de toenmalige Rubber Cultuur Maatschappij 'Amsterdam' (RCMA) op 26 november 1908 haar eerste beursnotering.