Gemeente Geertruidenberg


Een samenhangend en eenduidig bomenbeleid

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het huidige bomenbestand van de gemeente in stand wordt gehouden, en misschien zelfs uitgebreid. Bomen en boomstructuren zijn mede bepalend voor het karakter van de drie kernen van de gemeente Geertruidenberg.

Daarnaast zorgen de bomen ook voor verbinding tussen de afzonderlijke kernen. Vanuit die gedachten presenteert het college van B&W het bomenstructuurplan getiteld `'Eenheid in diversiteit''.

In opdracht van het college heeft het bureau Elings een bomenstructuurplan opgesteld dat het ideale beeld voor het bomenbestand in de gemeente schetst. Op een kaart is dit wensbeeld weergegeven met de primaire en secundaire bomenstructuur binnen de gemeente, die samen de hoofdstructuur vormen. De kaart laat zien hoe het college de belangrijkste gemeentelijke bomen en bomenstructuur zou willen, en toont ook de monumentale bomen. Als dit wensbeeld werkelijkheid wordt, komen er waarschijnlijk meer bomen bij binnen de gemeente. Momenteel heeft de gemeente ongeveer 11.400 openbare (=gemeentelijke) bomen binnen de grenzen.

In december komt het voorstel van het college voor het bomenstructuurplan aan de orde in de commissies en in de gemeenteraad.

Een eenduidig beleid als het gaat om bomen in de gemeente, daar wil het college naar toe. Momenteel wordt gewerkt met een bomenlijst uit 1999 waarop alle bomen staan vermeld waarvoor een kapvergunning nodig is (zowel van de gemeente als van particulieren). Die lijst is dringend aan vernieuwing toe. Daarnaast is het wenselijk dat er een samenhangend plan bestaat waarop teruggegrepen kan worden op het moment dat er bouwplannen zijn in de gemeente. `'Als er een nieuw bouwplan is voor een gebied in de gemeente, kunnen we direct via het bomenstructuurplan toetsen of de bomen in dit gebied binnen de hoofdstructuur vallen en dus niet gekapt mogen worden", vertelt Nienke Hanselman van het cluster CCT.

De hoofdstructuur voor het bomenbestand sluit grotendeels aan bij de bestaande situatie, met enkele afwijkingen. Op de kaart is te zien dat gekozen is voor een bomenstructuur die niet compleet afwijkend is van de wegenstructuur. `'Maar het kan ook gebeuren dat we aansluiten bij een historische weg die eigenlijk niet meer herkenbaar is als weg."

In het bijbehorende uitvoeringsprogramma is met illustraties per kern aangegeven hoe de primaire en secundaire hoofdstructuur er in de ideale situatie uit zou zien. Daarbij zijn mogelijke praktische obstakels (zoals bijvoorbeeld leidingen en kabels in de grond die het planten van een boom belemmeren) niet meegenomen.

Voor alledrie de kernen zijn in het bomenstructuurplan de primaire en secundaire bomenstructuur aangegeven, met al dan niet reeds bestaande bomen. Voor de kern Geertruidenberg worden de bomen bij de vestingwerken, de toegang van de Amercentrale en de Markt als primaire structuur gekenmerkt. In Raamsdonksveer gaat het om de bomen bij de zogeheten Langstraatroute en de Napoleonroute, het Heereplein en de Kloosterweg. In Raamsdonk is de doorgaande route van de `oude Langstraat' gekenmerkt als hoofdstructuur, net zoals de Heemraadsingel en de Kerklaan, het Kerkplein en enkele bijzondere plekken als de Lambertuskerk en de Oude Melkhaven.

Bomenbeleidpslan

Het bomenstructuurplan geeft de wensen over bomen weer, en ligt aan de basis van het binnenkort te verschijnen bomenbeleidsplan dat aangeeft hoe de gemeente in de praktijk met bomen om wil gaan. Dat geldt dan zowel voor gemeentelijke bomen als bomen die bij particulieren staan.