Gemeente Nijefurd


gemeente Nijefurd

Rekenkamercommissie onderzoekt subsidiebeleid gemeente Nijefurd

Rekenkamercommissie.JPG

De rekenkamercommissie gemeente Nijefurd heeft een onderzoek uitgevoerd. Doel is het verkrijgen van inzicht in de kwaliteit (doelmatigheid en doeltreffendheid) van de subsidieverstrekking. Een ander doel is om inzicht te krijgen in de kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraad ten aanzien van het instrument subsidies. Subsidieverstrekking is een belangrijk instrument van de gemeente om doelstellingen te realiseren.

Het betreft veelal doelstellingen die het gemeentelijk apparaat niet zelf kan of wil realiseren. De rekenkamercommissie heeft daarop besloten om een onderzoek uit te voeren naar de wijze waarop subsidies verstrekt worden.

Conclusies

De algemene conclusie van de rekenkamercommissie is dat de opzet van het subsidieproces voldoende waarborgen biedt om doeltreffend en doelmatig subsidies te verstrekken. Deze opzet kan echter nog meer worden toegepast waardoor de huidige kwaliteit van subsidieverstrekking in de gemeente Nijefurd op onderdelen nog verbeterd kan worden. Volgens de rekenkamercommissie zal de gemeente verder moeten nadenken over op welke manier zij het instrument subsidies wil inzetten. Belangrijke vragen zijn dan: welke relatie willen wij met de subsidie-instellingen, hoe willen wij de subsidie-instellingen controleren en eventueel sanctioneren.

De kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraad is te verbeteren door de doelstellingen duidelijker in de programmabegroting te formuleren. Hierdoor kan het inhoudelijke beleid van de diverse beleidsvelden consistent op aansluiten. Een ander verbeterpunt betreft de kwaliteit van de verleningsbeschikking. Hierin kan duidelijker met de subsidie-instellingen worden afgesproken wat zij nu daadwerkelijk moeten uitvoeren voor het subsidiebedrag. Subsidie-instellingen moeten ook beter verantwoording afleggen over de bereikte resultaten. Hierdoor kan de gemeente tussentijds en achteraf controleren in hoeverre de doelstellingen zijn gerealiseerd.

Meer informatie over het onderzoek?

* download het onderzoeksrapport

* mr. M. Boumans MPM (voorzitter Rekenkamercommissie) Tel: 06 - 27 02 45 50