Gemeente Wijdemeren


Krukhuisboerderij geen rijksmonument

Krukhuisboerderij geen rijksmonument

Burgemeester en wethouders adviseren negatief over de aanwijzing tot beschermd rijksmonument van de krukhuisboerderij aan de Nieuw Loosdrechtsedijk 20-22 in Loosdrecht.

Eerder werd deze met sloop bedreigde, uit 1840 stammende boerderij, op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

Geen hoge zeldzaamheidswaarde'
De Stichting Historisch Goed Loosdrecht had een verzoek ingediend bij de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) om de boerderij tot rijksmonument te verklaren. Om tot rijksmonument te kunnen worden verklaard moet het gebouw een hoge zeldzaamheidswaarde hebben. De RACM vroeg het college van Wijdemeren hierover om advies. Het college, op zijn beurt, vroeg hierover advies aan de monumentencommissie van de Stichting Welstandszorg Noord-Holland. De monumentencommissie is echter van mening dat de boerderij niet voldoet aan het criterium van hoge zeldzaamheidswaarde' en adviseerde negatief.

Geloofwaardigheid
Het college vindt het van groot belang dat de boerderij behouden blijft. Dat de boerderij op de gemeentelijke monumentenlijst kon worden geplaatst, is te danken aan het feit dat hij zijn typologie heeft bewaard en onderdeel uitmaakt van de lintbebouwing. De boerderij heeft dus cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde voor de lokale gemeenschap. Echter, door tegen het advies van de monumentencommissie in positief te adviseren over aanwijzing tot rijksmonument, zou de geloofwaardigheid van de gemeente aantasten.

(26-11-2008)