Koninklijke bibliotheek

Over de KB

Website Europeana overdonderd door succes

Op de dag van de lancering (donderdag 20 november) werd de Europese multimedia online-bibliotheek Europeana overdonderd door miljoenen belangstellende Europeanen. Op grond van het advies van deskundigen werd gerekend op maximaal vijf miljoen hits per uur. In werkelijkheid was het drie keer zoveel.

De massale belangstelling zorgde ervoor dat de website erg traag reageerde op zoekopdrachten. Nadat een verdubbeling van de servercapaciteit geen soelaas bleek te bieden, besloot het Europeana team in samenspraak met de Europese Commissie om de website offline te zetten.

Dit is een onverwachte tegenvaller. Wel is duidelijk en ook bemoedigend dat er enorm veel interesse bestaat voor een Europese digitale bibliotheek. Duizenden mensen zochten namelijk naar beroemde culturele werken zoals Mona Lisa of boeken van Kafka, Cerventes of James Joyce. Het team van Europeana zet nu alle zeilen bij om zo snel mogelijk een nieuwe, krachtigere versie van de website te ontwikkelen, die wel bestand is tegen grote pieken in bezoekersaantallen. Naar verwachting is de nieuwe versie van Europeana medio december online. Tot die tijd is een demoversie van Europeana te zien op http://dev.europeana.eu.

De KB wil graag weten wat u van haar website vindt, zodat zij haar dienstverlening kan verbeteren.

Het onderzoek duurt ca. 5 minuten. Het is de bedoeling dat u de vragen na uw bezoek aan de website beantwoordt. Uiteraard blijven uw antwoorden anoniem.

Wilt u hieraan deelnemen?.

* Ja, ik doe mee

* Nee, ik doe niet mee