Waterschap Vallei & Eem

geen statisch kunstbeleid

Dagelijks Bestuur Waterschap wil geen statisch kunstbeleid

Dijkgraaf en Heemraden (het dagelijks bestuur) van Waterschap Vallei & Eem stellen het Algemeen Bestuur voor om bijdragen aan kunstprojecten van geval tot geval te bekijken en geen vastomlijnd kunstbeleid op te stellen.

Wel noemt het dagelijks bestuur van het waterschap een aantal criteria waaraan projecten kunnen worden getoetst voordat het waterschap een bijdrage geeft. Het waterschap wil zo incidenteel wel kunstobjecten of
-projecten financieel ondersteunen. Maar het wil zich niet laten vastleggen. 'Bijdragen van het waterschap aan kunstobjecten moet voortvloeien uit kansen en initiatieven van derden,' zo schrijft het dagelijks bestuur van het waterschap. Dat is de strekking van de notitie `Communiceren met Kunst' die op 29 november aanstaande in het Algemeen Bestuur van het waterschap wordt besproken. kunstwerk van jits bakker bij Waterschapshuis in Leusden kunstwerk van Jits Bakker bij Waterschapshuis in Leusden

Een ton voor kunstwerk op Eemplein

In het kader van het 750-jarig bestaan van de gemeente Amersfoort zijn er plannen van de gemeente voor een kunstobject op het nieuwe Eemplein. Hierbij dient de verbondenheid van de stad zichtbaar te worden als stad, ontstaan als nederzetting aan de oevers van de beken vanuit de Gelderse Vallei. Het Dagelijks Bestuur van het waterschap wil hier graag aan bijdragen en stelt opnieuw voor om de helft van de kosten tot een maximum van EUR100.000,-- bij te dragen. Een dergelijk verzoek werd in mei van dit jaar afgewezen door het Algemeen Bestuur. Het Algemeen Bestuur wilde eerst een kunstbeleid.

Bovendien bestond de indruk dat het waterschap zou bijdragen aan een kunstwerk dat al helemaal was uitgewerkt. Dat is onjuist. Het idee moet nog helemaal worden uitgewerkt, schrijft het dagelijks bestuur in zijn voorstel.

Als het Algemeen Bestuur nu wel akkoord gaat met het voorstel, zal het waterschap een of twee personen voor een begeleidingscommissie aanwijzen. Dat het voorstel nu terugkomt, heeft ook te maken met de planning. Verder uitstel van een beslissing om te participeren in dit project is er niet.