Nieuw-Vlaamse Alliantie


Kersvers minister voor Congo laat zien wie baas is (26/11/08)

De uitspraken in het weekblad Télé Moustique van de minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel, sinds kort ook de kersverse minister voor Congo, duwen minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht helemaal in de hoek. Door aan te sturen op het ontslag van collega-minister De Gucht en hem te kwalificeren als een echt probleem, wordt volgens N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon nogmaals het bewijs geleverd van de dominantie van de Franstaligen in de regering Leterme Un. Bovendien begint het gehakketak in de regering groteske vormen aan te nemen.

In het weekblad Télé Moustique noemt minister Michel de manier van werken van Karel De Gucht inzake Congo, die door de Vlaamse partijen algemeen gesteund wordt, contraproductief. Hij verwijt hem een totaal nutteloze strategie vanuit Berlare te voeren. De Gucht veroorzaakt volgens Michel alleen maar polemieken en problemen en wordt in dat geval zelf een echt probleem. Bovendien moet De Gucht maar opstappen uit de regering, als hij het niet eens is met de werkwijze van Michel. Die werkwijze bestaat erin om zoete broodjes te gaan bakken met Kabila in Congo.

Dat minister Michel de afgelopen tijd het bevoegdheidsdomein van minister De Gucht gedeeltelijk heeft ingepikt, met name op het vlak van Congo, is de laatste tijd pijnlijk duidelijk geworden. Dat de nieuwe minister voor Congo bovendien de gepasseerde minister van Buitenlandse Zaken de levieten leest, hem een probleem noemt en hem aanmaant ontslag te nemen, tart echter elke verbeelding.

Jan Jambon merkt op dat het gehakketak binnen de regering groteske vormen begint aan te nemen. Na de binnenlandse politiek komt nu ook de buitenlandse politiek in communautair vaarwater. Vlamingen en Franstaligen zijn het nergens nog over eens, zoveel is duidelijk. Alleen blijkt dat in de regering Leterme Un de Franstaligen dominant zijn.

Jan Jambon: De Vlamingen in de regering worden, zelfs op een domein als Buitenlandse Zaken, weggedrumd door de Franstaligen. De desavouering van Karel De Gucht door een jonge collega-minister, die dan nog behoort tot dezelfde politieke familie, is ongezien. Het ergste is echter nog dat Leterme gewoon laat betijen.

Dit gehakketak bewijst nog maar eens dat er een flinke haar in de boter zit binnen de federale regering. Ze hangt als los zand aan elkaar en is duidelijk niet in staat om een coherent standpunt naar buiten te brengen. Over asiel en migratie geraakt ze het niet eens, over de activering van werklozen is ze verdeeld, het begrotingsbeleid heeft ze moeten begraven nog voor het goedgekeurd werd in het parlement, en nu zit ook in het buitenlands beleid een grote kink in de kabel.

Auteur:
Jan Jambon
N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be