Red de rechtshulp

26/11/2008 12:51

Nederlandse Orde Van Advocaten

Advocaten voeren de komende weken actie tegen de plannen van het kabinet om te bezuinigen op het stelsel van gefinancierde rechtshulp in Nederland. De advocaten vrezen dat de rechtspositie van burgers in gevaar komt. Op 17 december debatteert de Staatssecretaris van Justitie met leden van de Tweede Kamer over de bezuinigingsvoorstellen.

Om de acties te coördineren is het Actiecomité Red de Rechtshulp opgericht (www.redderechtshulp.nu). Het comité bestaat uit Theda Boersema (Dikkers & Boersema, Maassluis), Coen Drion (Kennedy van der Laan, Amsterdam), Harm Gelderloos (Advocatenkantoor Torenstraat, Den Haag), Jan Loorbach (Nauta Dutilh, Rotterdam), Theo de Roos (De Roos & Pen Advocaten, Amsterdam), Casper Schouten (Kennedy van der Laan, Amsterdam) en Leo Spigt (Spigthoff, Amsterdam), en wordt gesteund door de Nederlandse Orde van Advocaten. Op de website kunnen advocaten en publiek hun steun betuigen aan de actie.

Equality of Arms in gevaar

Het kabinet wil de huidige inkomensgrenzen voor gefinancierde rechtshulp van 22900 euro (alleenstaand) en 32400 euro (samenwonend/gehuwd), verlagen tot 16200 respectievelijk 22500 euro. Alleen voor onverzekerbare zaken zoals strafrecht en personen- en familierecht kan deze groep rechtzoekenden straks nog aanspraak maken op gefinancierde rechtshulp. Voor juridische hulp bij arbeidsconflicten, letselschadezaken, en conflicten met buren, bedrijven of overheid worden zij geacht een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten.

Twee miljoen mensen vallen daardoor straks buiten de boot, berekende de Nederlandse Orde van Advocaten op grond van cijfers van het CBS.

Het comité protesteert tegen het kabinetsvoornemen om de zorg voor rechtshulp aan particulieren, waartoe de overheid krachtens de grondwet verplicht is, aan de markt over te dragen. Een deels privaat en deels publiek stelsel zal volgens het comité chaos scheppen en de burger onnodig op kosten jagen. Bovendien zullen veel rechtzoekenden geen verzekering afsluiten. Als zij zich dan met een juridisch probleem geconfronteerd zien is de kans groot dat zij vanwege de kosten afzien van het inschakelen van een goede advocaat. Bedacht dient te worden dat hun tegenpartij vaak een grotere organisatie (verhuurder, werkgever, gemeente) met veel proceservaring is.

Het comité heeft daarnaast principiële bezwaren tegen het voornemen om in het strafrecht pas bij gevangenhouding een ambtshalve toevoeging te verstrekken. Verdachten die hun proces thuis mogen afwachten zullen pas op het allerlaatste moment worden bijgestaan door een advocaat.

Voor beide bezuinigingsvoorstellen geldt dat ze de voor een goede procesorde noodzakelijke equality of arms verstoren. Daarmee wordt afbreuk gedaan aan het democratisch gehalte van de rechtstaat.





http://www.redderechtshulp.nu