Gemeente IJsselstein


Buurtbus 505 gaat via Schoonhoven rijden

Datum: woensdag 26 november 2008
bus Connexxion Woerden en Oudewater nu rechtstreekse verbinding met Schoonhoven.
De zo succesvolle buurtbus 505 Woerden - IJsselstein vv. gaat met ingang van maandag 15 december via Schoonhoven en Polsbroek rijden. Daarmee krijgen Schoonhoven en Polsbroek een rechtstreekse verbinding met Oudewater en Woerden en andersom uiteraard. In Schoonhoven stopt de buurtbus bij het busstation aan het Stationsplein dicht bij het centrum.
Buurtbus 505 rijdt sinds de zomer van 2006 en is uitgegroeid tot een van de succesvolste buurtbuslijnen van Nederland. De buurtbus zal dit jaar bijna 40.000 passagiers vervoeren.

Vooral het traject tussen Oudewater en Woerden is zo'n succes dat vervoermaatschappij Connexxion eveneens met ingang van 15 december as. op dit traject ook een grote bus laat rijden met het nieuwe lijnnummer 105. Dat betekent dat Woerden en Oudewater twee keer per uur een rechtstreekse OV verbinding hebben. Een keer met de grote bus via Willescop en een keer per buurtbus via Papekop. Dit heeft wel tot gevolg dat in de ochtend en middagspits de buurtbus maar met een busje rijdt en dus maximaal acht passagiers kan vervoeren.

Voor het traject tussen Schoonhoven en IJsselstein volgt de buurtbus de volledige Lopikerweg West en Oost en dat is een van de mooiste trajecten in de Lopikerwaard. Daarmee is ook de oude route weer hersteld van de grote bus die tot de zomer van 2006 dezelfde route reed.
De tijden van de buurtbus tussen en Oudewater en Woerden veranderen nauwelijks. De buurtbus vertrekt uit Woerden twee minuten later dan thans het geval is. Omdat het busstation in Oudewater gaat verdwijnen rijdt de buurtbus in het vervolg over de IJsselveere alwaar ook een bushalte zal komen. Zolang echter het busstation in Oudewater nog niet is opgeheven blijft de buurtbus deze halte ook aandoen.

De tijden op het traject Cabauw-IJsselstein gaan wel veranderen. De bus vertrekt ongeveer een kwartier later. In omgekeerde richting gaat de bus ongeveer een kwartier eerder uit IJsselstein weg. Speciaal voor scholieren vertrekt er om 8.03 uur een buurtbus vanaf de halte Manebrug in Lopik. Die bus is dan rond 8.20 uur in Schoonhoven noord waar veel scholen zijn. Ook doet de buurtbus het winkelcentrum aan de Albert Plesmanlaan aan in Schoonhoven.
De buurtbus rijdt van maandag tot en met zaterdag een uurdienst. Alleen op zaterdag begint de dienstregeling een uur later en eindigt een uur vroeger.

Connexxion heeft voor drie splinternieuwe buurtbussen gezorgd. De busjes worden door vrijwilligers gereden die daar niet voor betaald worden. Zij krijgen uitsluitend een woonwerk vergoeding. De vrijwilligers hebben zich verenigd in Buurtbusvereniging WIJ 505 ( W= Woerden, IJ= IJsselstein en 505 is het lijnnummer van de bus). Dankzij een intensieve wervingscampagne heeft de buurtbusvereniging nu ongeveer zestig vrijwilligers en met dat aantal zijn de diensten voor de chauffeurs goed te vervullen.

Voorzitter Ge de Gunst is een tevreden man: "Wij hebben ons in de afgelopen tweeeneenhalf jaar duidelijk bewezen.. We vervoeren veel passagiers en die blijken zeer tevreden te zijn over onze diensten. We doen het graag en zijn Connexxion dan ook zeer erkentelijk dat zij voor drie nieuwe bussen hebben gezorgd".
Met deze nieuwe route worden de kleine kernen in de Lopikerwaard en het westelijk weidegebied van de provincie Utrecht nog beter ontsloten door het openbaar vervoer. Dit past precies in het streven van de Provincie Utrecht om het openbaar vervoer beter en aantrekkelijker te maken. De buurtbusvereniging WIJ 505 draagt daar een behoorlijke steen aan bij.
De buurtbus kent aparte kaartjes. De strippenkaart is niet geldig in de buurtbus.

De nieuwe dienstregeling is bij de chauffeurs in de bus verkrijgbaar.