VVD


26-11-2008

Wantrouwen tegen minister Rouvoet wordt steeds groter

De VVD is geschokt over de vragenlijst die minister Rouvoet als basis voor het Electronische Kinddossier (EKD) wil gaan gebruiken.

In de toekomst zal van ieder kind van 0 tot 19 jaar een elektronisch dossier worden aangelegd waarin bijna duizend zaken aan de orde komen, variërend van de lengte en krul van het schaamhaar, eventueel alcoholisme van de ouders, seksueel gedrag van de kinderen etcetera.

VVD-Tweede Kamerlid Ineke Dezentje Hamming is ontstemd. "Deze minister slaat echt door. Natuurlijk is het goed om basisgegevens van kinderen te registreren. En daarnaast is het goed om van risicokinderen kerngegevens vast te leggen, zoals of zij een taalachterstand hebben. Maar de vraag welke kleur het schaamhaar heeft en of het gekruld is of stijl? Waar gaat dat over?. Maar waar de VVD zich het meeste zorgen over maakt, is dat je de echte probleemkinderen op deze manier natuurlijk niet bereikt. Als jij je kind verwaarloost, ga je er ook niet mee naar het consultatiebureau om die duizend vragen door te nemen. Waarom grijpt Rouvoet niet in op de plekken waar hij dat wel kan? Waarom geen meldplicht kindermishandeling, voor de huisarts waar een kind met blauwe plekken verschijnt? Maar daar wil de minister niet aan! In plaats daarvan gaan we van alle kinderen in Nederland van alles registreren, waardoor we helemaal door de bomen het bos niet meer zien."
Voor de VVD is de aanpak van het EKD opnieuw een voorbeeld van het feit dat Rouvoet belangrijke zaken laat liggen, om zich met zaken te bemoeien waar hij niet over gaat, en waar hij geen invloed op kan uitoefenen.

"Eerst was het borstvoeding, toen het aantal kinderen en het tijdstip waarop je ze krijgt, nu is het de krul in het schaamhaar. Ga wachtlijsten oplossen en een meldplicht kindermishandeling instellen zou ik zo zeggen!", aldus Dezentjé Hamming.

Overigens zet het College Bescherming Persoonsgegevens grote vraagtekens bij de haalbaarheid van de aanpak van Rouvoet, die dit orgaan zelf niet heeft geraadpleegd.
Terwijl het toch duidelijk is dat de grenzen van de privacy met dit voorstel wel worden bereikt.