Gemeente Leeuwarden

Bezoek Winsemius aan Heechterp-Schieringen Bezoek Winsemius aan Heechterp-Schieringen

Winsemius ingeburgerd in Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (24-11-2008)

Pieter Winsemius bracht op vrijdag 21 november een bezoek aan het wijkgebouw van Heechterp-Schieringen.

In het wijkgebouw liet hij zich namens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid uitgebreid voorlichten over de Leeuwarder aanpak met betrekking tot inburgering. Aangezien de landelijke aanpak stroef verloopt brengt Winsemius bezoeken aan gemeenten waar de inburgering wel naar wens gaat. Met die informatie hoopt hij met name de inburgering in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht te verbeteren.

Het programma was een mix van theorie en praktijk. Ellen de Bruin en Lysbeth Wiersma van de gemeente Leeuwarden schetsten de aanpak van wijkgerichte inburgering in de stad en specifiek in Heechterp-Schieringen. Zij adviseerden om uit te gaan van kwaliteit bij de inkoop van inburgeringstrajecten in plaats van te kiezen voor zo veel mogelijk aanbieders en de laagste prijs . Ook is het belangrijk om het werkveld te betrekken bij het maken van beleid. Tot slot is het advies meegegeven om als gemeente sterk te investeren in relatiebeheer met de uitvoerende partners. Hierna presenteerden zo'n 15 nieuwe Nederlanders hun ervaringen met de taalcursussen en de inburgeringscursus aan de bewindsman. Zij vertelden wat ze moesten doen tijdens de lessen, waar ze moeite mee hebben en wat ze in de toekomst in Nederland hopen te bereiken.

Na een afsluitende ronde tips en tricks aan de adviseur van het kabinet was de ochtend afgelopen. Winsemius gaf bij zijn vertrek aan veel opgestoken te hebben van de Leeuwarder aanpak. Hij hoopt met deze ervaringen steden waar de inburgering hapert te helpen.