Leefbaar Utrecht

PERSBERICHT 26 NOV 2008

Stadspartij: "College lapt afspraken over externe inhuur aan haar laars"

Stadspartij Leefbaar Utrecht vindt de bevindingen van het deze week gepresenteerde onderzoeksrapport "Betrokken van buiten - wordt gevolgd" glashelder maar bovenal ontluisterend. De Utrechtse Rekenkamer heeft het gemeentelijk beleid ten aanzien van de inhuur van externe arbeidskrachten helder weergegeven. Fractievoorzitter Vincent Oldenborg: "Was het inhuurbeleid van externen maar net zo helder als dit rapport van de Rekenkamer." Stadspartij Leefbaar Utrecht vindt het ontluisterend dat het College van B&W blijkbaar niet in staat is om afspraken met de gemeenteraad om te zetten in helder beleid. Uit het rapport blijkt zonneklaar dat gemeentelijke diensten, hierin blijkbaar gesteund door de concernleiding, zich niets aantrekken van de afspraken die in 2005 hierover zijn gemaakt met de gemeenteraad.

Met de (door de raad overgenomen) aanbevelingen van het rekenkamerrapport uit 2005 is zo goed als niets gedaan. Sterker nog, het college is ook niet van plan er alsnog iets mee te doen. In een reactie op de aanbevelingen in het zojuist verschenen vervolgrapport wijst het College drie van de vier aanbevelingen botweg af als zinloos. Vincent Oldenborg: "Let wel, dit zijn nota bene aanbevelingen die nauwelijks anders zijn dan de kaders die de gemeenteraad in 2005 aan het College heeft opgelegd."

Ommezwaai van GroenLinks
De aanleiding voor de vaststelling van deze kaders was het initiatiefvoorstel van de Groenlinksfractie in 2003, wat in 2005 resulteerde in het rapport van de Rekenkamer "Betrokken van buiten". Beperking van de inhuur van externen was, in ieder geval vanaf 2001, een speerpunt van de Groenlinks-fractie. Het is dan ook niet voor niets dat in het huidige collegewerkprogramma de belofte staat dat de inhuur van externen wordt beperkt tot 68 miljoen euro per jaar. Ter vergelijking: Volgens de Rekenkamer heeft de gemeente in 2007 een bedrag tussen de 102,9 en 132,5 miljoen euro aan externe arbeidskrachten uitgegeven. Fractievoorzitter Vincent Oldenborg: "Dat is in het slechtste geval dus bijna het dubbele!"

Uit de rapportage van de rekenkamer blijkt dat dit streven in de afgelopen 3 jaren nimmer is waargemaakt. Vanaf 2008 wordt zelfs niet eens meer geprobeerd om deze afspraak waar te maken. De Groenlinksfractie werd in 2003 geleid door Robert Giesberts, inderdaad degene die nu als wethouder verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering van de gemeente Utrecht en dus voor de inhuur van externe arbeidskrachten.

Stadspartij Leefbaar Utrecht wil heel graag weten wat deze wethouder van zijn geloof heeft doen vallen. Of is dit het zoveelste bewijs dat deze stadsbestuurder niet in staat is om bestuurlijk leiding te geven aan onze mooie stad?


----------

---- einde persbericht ----