Ministerie van Buitenlandse Zaken

Parlementariërs pleiten voor veilig moederschap

26 nov 2008 | Onder de leiding van kamerlid Chantal Gill'ard startte vandaag een initiatief van de Tweede Kamer om in Den Haag een internationale conferentie over veilig moederschap te organiseren voor parlementariërs.

Het verbeteren van de gezondheid van vrouwen en moeders, Millennium Ontwikkelingsdoel 5, is één van de prioriteiten van het Nederlands ontwikkelingsbeleid. 'De afgelopen twintig jaar is nauwelijks vooruitgang geboekt op dit punt. Het is ook het Millenniumdoel waarop de achterstand het grootst is. Dat is onacceptabel', zo liet minister Koenders vanmiddag weten in een lunch inspiration videoboodschap voor een gehoor van internationale parlementariërs in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.

'We kunnen de gezondheid van vrouwen en moeders pas echt verbeteren als we de toegang van iedereen, maar in het bijzonder van vrouwen, tot kwalitatief goede informatie en dienstverlening voor seksuele en reproductieve gezondheid kunnen garanderen' sprak minister Koenders. 'Voor veel mensen, inclusief regeringen en parlementariërs, is dit een gevoelig onderwerp. Maar het is aan ons om het stilzwijgen te verbreken'.
Millenniumdoelenambassadeur Stella Ronner-Grubacic

De Nederlandse ambassadeur voor de Millenniumdoelen, Stella Ronner-Grubacic, verwees tijdens de lunch vandaag naar het succes dat behaald is op de recente Millenniumdoelen-Top in New York. 'De ontwikkelingsdoelen die gaan over kindsterfte en veilig moederschap zijn daar bovenaan de internationale agenda gezet. Parlementen wereldwijd spelen een cruciale rol door hun politieke leiders hier constant op aan te spreken.'

Op de conferentie worden zaken besproken als zwangerschap en bevalling, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen, veilige abortus, bestrijding van geslachtsziektes, seksueel geweld, vrouwenbesnijdenis en kindhuwelijken. Parlementariërs hebben hierin een bijzondere rol te vervullen. Zij bespreken beleid en begroting, moeten dat goedkeuren, het volgen en controleren. Zij leggen verantwoording af aan de kiezers, aan de bevolking.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Millennium Ontwikkelingsdoel 5
Gerelateerde informatie

* Millennium Ontwikkelingsdoel 5

* Goed bezig! campagne van de NCDO Externe link