Raad voor de Rechtspraak


Communicatie rond deskundigenonderzoek civiele zaken kan beter

Den Haag, woensdag 26 november 2008

De communicatie tussen rechters, advocaten en deskundigen rond het deskundigenonderzoek in civiele zaken kan beter, bijvoorbeeld door op elk gerecht een vast aanspreekpunt voor deskundigenonderzoek aan te wijzen. Ook telefonische vergaderingen en e-mailverkeer kunnen de communicatie verbeteren. Dat zijn enkele belangrijke aanbevelingen uit het onderzoek `Inschakeling van deskundigen in de rechtspraak'.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Raad voor de rechtspraak door mr.drs. Dineke de Groot van de rechtbank Amsterdam en drs. Nieke Elbers van de Vrije Universiteit. Aanleiding waren signalen uit de landelijke overleggen van de sectorvoorzitters civiel en bestuur. Tijdens het deskundigenonderzoek in civiele zaken is er op dit moment geen rechtstreekse communicatie tussen alle drie de betrokken partijen (rechter, partijen en deskundige). Dat kan lastig zijn bij het formuleren van de vragen, tijdens het onderzoek, of bij het gebruik van het rapport van de deskundige.

Naast het aanwijzen van een vaste contactpersoon per gerecht, telefonische vergaderingen en de mogelijkheid voor een deskundige om vragen aan de rechter te kunnen stellen (in afschrift aan partijen), doen de onderzoekers nog een aantal aanbevelingen. Zo willen ze dat nader wordt gekeken naar de mogelijkheid om voor aanvang van het deskundigenonderzoek een regiezitting te organiseren waar de deskundige zelf bij is. Ook verdient volgens hen nader onderzoek wat het effect is van het horen van een deskundige ter zitting, nadat het rapport is uitgebracht.

Voorts bevelen de onderzoekers aan om in procesreglementen een hoofdstuk op te nemen over deskundigenonderzoek. Daarnaast zouden de gerechten allemaal een eenvormig werkproces rond het deskundigenonderzoek moeten gebruiken. Advocaten en deskundigen hebben aangegeven dat ze graag zouden zien dat de gerechten een eenvormiger werkwijze gaan hanteren.

Het onderzoek is verschenen in de reeks Research Memoranda.

Inschakeling van deskundigen in de rechtspraak

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 26 november 2008 Naar boven