Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Zeer veel chronisch zieken lopen 47 Euro mis

Veel chronisch zieken en mensen met een handicap komen ten onrechte niet in aanmerking voor de Compensatie eigen risico van de Zorgverzekeringswet (CER) van 47 euro. Dit constateert de CG-Raad op basis van 1500 meldingen bij zijn Meldpunt 47 euro. Oorzaak van het probleem is de medicijnlijst (FKG-lijst) die gebruikt wordt om groepen af te bakenen. De CG-Raad wil snel een oplossing voor dit probleem. Donderdag vergadert de Tweede Kamer over de Compensatieregeling.

De CG-Raad signaleert drie problemen met de afbakening. Medicijnen worden niet goed geregistreerd, bepaalde aandoeningen komen niet voor op de medicijnlijst of sommige groepen vallen pas in 2009 of 2010 binnen de afbakening. In al deze gevallen ontvangen chronisch zieken nu geen compensatie van 47 euro. Zie ook het persbericht van de CG-Raad.

Onterecht geen 47 euro. Wat kunt u doen?

Mensen die vinden dat ze recht hebben op de toeslag van 47 euro maar deze niet automatisch krijgen, kunnen bij het CAK zelf een aanvraag Compensatie eigen risico indienen. U vindt het aanvraagformulier op www.hetcak.nl. U kunt het aanvraagformulier ook telefonisch aanvragen via het gratis informatienummer van het CAK 0800- 2108.

Wordt de aanvraag afgewezen of niet in behandeling genomen, dan kan de aanvrager bezwaar aantekenen. De CG-Raad heeft twee voorbeeld-bezwaarschriften gemaakt. Klik hier voor het artikel 'Wat kunt u doen?'

Meldpunt 47 euro

Bent u niet in beeld en ontvangt u geen 47 euro, dan kunt u dit melden bij het Meldpunt 47 euro van de CG-Raad. Klik hier voor het meldformulier. De CG-Raad wil met de resultaten van het meldpunt de aandacht vragen van het ministerie van VWS voor de vele mensen die met de huidige systematiek niet in beeld zijn voor compensatie. Met als uiteindelijk doel: verbeterde systematiek waarmee de hele doelgroep wél wordt bereikt.

Dit is niet alleen van belang voor de 47 euro compensatie van het eigen risico maar ook voor de toeslagen die in 2010 uitgekeerd worden op basis van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Daarbij wordt onder meer ook gekeken naar het medicijngebruik en de AWBZ-zorg.

(Geplaatst: 26 november 2008)

---