Provincie Antwerpen


24 november 2008

"Zakenlieden in Antwerpen tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw", van Hilde Greefs, krijgt Provinciale prijs voor geschiedenis en volkskunde 2008.

Op voorstel van de jury voor de Provinciale Prijs voor Geschiedenis en Volkskunde 2008 heeft de deputatie van de provincie Antwerpen de prijs 2008 voor een onuitgegeven werk over een onderwerp met betrekking tot de geschiedenis of de volkskunde van de provincie Antwerpen, toegekend aan Hilde Greefs voor haar werk "Zakenlieden in Antwerpen tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw". Aan deze prijs is een bedrag van 2.480 euro verbonden.

Het intrigerende wereldje van de toplui uit de Antwerpse zakenwereld Hilde Greefs brengt het gevarieerde en daardoor boeiende en intrigerende wereldje van de toplui uit het Antwerpse zakenmilieu uit het einde van de achttiende eeuw en een ruim deel van de negentiende eeuw voor de lezer tot leven.

Tegen de stevig geborstelde achtergrond van de commerciële en industriële ontwikkelingen, schildert ze een minutieus, haarfijn en indringend groepsportret van de Antwerpse zakenwereld tijdens een cruciale scharnierperiode uit de economische, sociale en politieke geschiedenis van onze regio. Zij wijdt terecht veel aandacht aan de geografische herkomst, de intellectuele bagage en de netwerken van de leidinggevende groothandelaars en industriële ondernemers. Dat staat haar toe uitvoerig het aandeel te belichten van de talrijke immigranten in de wederopbloei van de Scheldestad als internationaal commercieel en maritiem centrum. We zien hoe nieuwkomers én autochtonen netwerken ontwikkelden en onderhielden (onder meer door participatie aan het lokale genootschapswezen); hoe zij vaak als onderdeel van hun ondernemersstrategie een actieve huwelijkspolitiek voerden om hun zakelijke belangen maximaal te kunnen behartigen; hoe zij zich vanaf 1803 organiseerden in de Kamer van Koophandel en hoe zij ook greep probeerden te krijgen op de politiek in die terzake allerminst stabiele periode.

Rol van immigranten in de economische groei
Het werk van Hilde Greefs behandelt op grondige en wetenschappelijke wijze een problematiek die nog steeds uitermate actueel is: het aandeel van immigranten in de economische groei; de maatschappelijke verhoudingen tussen allochtonen en autochtonen; de vorming van sociale netwerken en de ontwikkeling van integratieprocessen.

Zeer hoog kwalitatief niveau
De jury, bestaande uit Herman Coppens, Ria Fabri, Guido Marnef, Alfons Thijs en Katrien Verschaeren en voorgezeten door Ludo Helsen (gedeputeerde) beoordeelde de studie als van zeer hoog kwalitatief niveau. Zij getuigt van een gedegen historisch en sociaal-economisch inzicht. Zij steunt op uitgebreid archiefwerk, gecombineerd met kritisch literatuuronderzoek.