EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

26 november 2008

EVO: 'LOGISTIEK HEEFT BULGAREN EN ROEMENEN HARD NODIG'

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de grenzen voor Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten drie jaar dicht houden. De Nederlandse arbeidsmarkt dreigt hierdoor tot onvrede van EVO gesloten te blijven voor Bulgaren en Roemenen, terwijl veel bedrijven kampen met personeelstekorten. Zo staan in de logistiek en transport duizenden vacatures open voor beroepen waarvoor steeds minder Nederlanders te motiveren zijn, zoals vrachtautochauffeur en magazijnmedewerker. EVO roept de Tweede Kamer daarom op een uitzondering te maken voor logistieke functies.

Het voorstel om gemotiveerde en hardwerkende Bulgaren en Roemenen niet vrij in Nederland te laten werken is genomen op basis van een aantal redenen. Zo is het bestrijden van malafide uitzendbureaus nog altijd niet op orde en zijn er serieuze huisvestingsproblemen in grote steden. Volgens EVO kan minister Donner deze problemen echter zeer eenvoudig verhelpen door middel van SKIA certificering. Uitzendbureaus die dit keurmerk bezitten, dragen zorg voor een goede huisvesting en afdrachten van sociale premies. Bovendien zien zij erop toe dat de arbeidsomstandigheden van hun werknemers overeenkomen met de Nederlandse CAO. EVO vindt dan ook dat het SKIA certificaat verplicht moet worden voor uitzendbureaus en bedrijven die arbeidsmigranten naar Nederland wil halen.

Het opheffen van de vergunningplicht heeft nog meer voordelen. Vele Bulgaren en Roemenen werken momenteel al in ons land, maar dan zonder de afdrachten van sociale premies en controle op de arbeidsomstandigheden. Na openstelling van de grenzen is dit niet meer aantrekkelijk. In Groot-Brittannië heeft deze groep arbeidsmigranten voor een stijging van het BBP gezorgd en een afdracht van meer dan 6 miljard pond aan sociale premies.