Waterschap Aa en Maas

randenregeling

Hogere vergoeding voor Brabantse randenregeling

Meer perspectief voor deelnemende boeren

In het Brabantse project Actief Randenbeheer Brabant werken agrarische ondernemers mee aan verbetering van de waterkwaliteit en vergroting van de biodiversiteit op en rond het erf. Dit gebeurt door randenbeheer integraal toe te passen op het bedrijf. De centrale functie van het boerenbedrijf op het platteland en langs waterlopen wordt daarbij optimaal benut.

luchtfoto arb aan water

Trots uitstralen
Vanaf de weg is lang niet altijd de volle glorie van het bedrijf optimaal te aanschouwen. Vanuit de lucht echter wel. Op een luchtfoto komt het boerenbedrijf goed tot haar recht. Het enthousiasme onder ARB-deelnemers is geweldig. Een luchtfoto biedt deelnemers een mooi aanknopingspunt om aan familie, collega's en andere gasten hun trots te laten zien. Maandagmiddag reikte Onno Hoes (Gedeputeerde Ecologie provincie Noord-Brabant) de eerste ARB-luchtfoto's uit aan deelnemers. Hij benutte het moment om deelnemers aan te sporen hun enthousiasme voor de randenregeling te delen met collega-boeren, familie en natuurliefhebbers. "Er is namelijk nog volop ruimte voor de regeling om door te groeien", suggereert Hoes.

Groei gaat door
Momenteel ligt Brabant bezaaid met 1000km aan ARB-randen. ZLTO-bestuurder Kees Coppens geeft aan dat dit aaneengeregen een lint vormt van Den Bosch tot Wenen. "Er is echter nog ruimte om een ommetje te maken rond Wenen en weer terug te keren naar Den Bosch". Volgens Coppens zou het zonde zijn als gereserveerd ARB-geld op de plank blijft liggen. "Zo'n mooie regeling voor meer biodiversiteit en betere waterkwaliteit verdient een extra impuls", aldus Coppens.

Afgelopen dinsdagmiddag hebben GS van de provincie Brabant besloten de randenvergoeding op te schroeven. Voor akkerranden krijgen boeren nu 70 eurocent per strekkende meter. Op grasland is dit 35 eurocent. GeĂŻnteresseerden kunnen zich vanaf medio november weer inschrijven voor de regeling. Contact loopt via de verantwoordelijke medewerkers bij de Brabantse waterschappen of via de website www.randenbeheerbrabant.nl. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Actief Randenbeheer Brabant (ARB)
Met de aanleg van een bufferstrook gras tussen wei- en/of bouwland en de sloot zorgen boeren voor schoner water, meer biodiversiteit en een goed imago van de landbouw. Momenteel ligt er 1000km rand in Brabant. De regeling loopt van 2007 tot en met 2013. Er is een budget beschikbaar van 10 miljoen euro waarvan 47% wordt gefinancierd vanuit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) en 53% door de projectpartners.

Het project is een gezamenlijk initiatief van de provincie Noord-Brabant, de waterschappen Brabantse Delta, Aa en Maas, De Dommel en Rivierenland en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).