Nieuw-Vlaamse Alliantie


Begroting boekt winst dankzij financiële crisis (26/11/08)

De overheidsinterventies in de bankcrisis hebben een positief effect op het vorderingensaldo van maar liefst 717 miljoen euro. Dat bevestigde het Rekenhof vandaag aan N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon in de commissie Financiën en Begroting. Jan Jambon stelde zich immers vragen over de vele opbrengsten die de regering in de begroting heeft ingeschreven die verband houden met de financiële crisis.

Jan Jambon: Premier Leterme verwijst naar de ergste crisis in 100 jaar om het niet halen van zijn budgettaire doelstellingen te verklaren, maar eerst blijkt zijn groeiraming van 1,2% i.p.v. 0,2% totaal niet uit te gaan van een crisis, en nu blijkt dat de financiële crisis volgens de begroting 717 miljoen euro opbrengt. Van iemand die prat gaat op zijn imago van boekhouder en cijferfreak, mogen we toch iets ernstiger werk verwachten.

De opbrengsten en uitgaven in de begroting die een gevolg zouden zijn van de overheidsinterventies in de financiële crisis kan u HIER bekijken.

De auditeurs van het Rekenhof bevestigden dit grote positieve effect dat was ingeschreven op de begroting, maar plaatsen wel grote vraagtekens bij de geraamde bedragen. De begroting bevat immers geen enkele verantwoording over de manier waarop deze opbrengsten zijn geraamd, wat het Rekenhof in zijn rapport de opmerking ontlokt dat deze opbrengsten blijken te zijn geraamd uitgaande van de veronderstelling dat ze de rentelasten die uit de verschillende financieringen voortvloeien, zullen compenseren. Wetstratees voor nattevingerwerk dus, zegt Jan Jambon. Eén ding is voor Jambon duidelijk: Leterme moet niet meer afkomen met de grootste crisis in 100 jaar om zijn falend beleid te verklaren. Het motto lijkt veeleer: theres nothing that so nice is, but crisis.

Auteur:
N-VA-fractieleider Kamer van Volksvertegenwoordigers Jan Jambon

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be