Gemeente Breda

Meer aandacht voor kinderen bij ondersteuning minima

Klik hier voor vergroting.

Kinderen van 4 tot en met 12 jaar met een BredaPas krijgen in 2009 een gratis jaarabonnement op een leerzaam tijdschrift als de Bobo, Okki, Taptoe of National Geographic. Ook verhoogt het college de BredaPaskorting op het lidmaatschap van een sportclub, scouting of zwemlessen voor kinderen tot en met 17 jaar van 50% naar 90%.

De maximale vergoeding gaat omhoog van 75 naar 150 euro per kind per jaar. De maatregelen maken deel uit van een pakket acties van de gemeente, bedoeld om armoede in gezinnen met kinderen te bestrijden, zodat de ontwikkelingskansen van kinderen niet worden bedreigd.

In juni 2008 ondertekende het college het convenant `Kinderen doen mee!' met de bedoeling de komende jaren meer kinderen mee te laten doen aan de maatschappij. De gemeente ontvangt zowel in 2008 als in 2009 ongeveer EUR 500.000 van het rijk. In 2008 hebben Bredase gezinnen met een laag inkomen en schoolgaande kinderen een computer ontvangen.

Kerstgift van 50 euro

Daarnaast ontvangen huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm nog dit jaar een extraatje van 50 euro. De Gemeente Breda geeft hiermee uitvoering aan het besluit van de Tweede Kamer extra geld beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het minimabeleid. Het college vindt het belangrijk dat huishoudens met een laag inkomen dit jaar worden gecompenseerd voor de hogere kosten van levensonderhoud. In Breda komen 9.434 huishoudens hiervoor in aanmerking. Veel van deze huishoudens zijn bekend bij de gemeente. Zij krijgen het bedrag automatisch op de rekening gestort. Huishoudens die nog niet bekend zijn, kunnen tot 1 maart 2009 een aanvraag indienen bij loket Wegwijs, telefoon (076) 529 97 00 of e-mail loketwegwijs@breda.nl.

Andere maatregelen

Een andere maatregel die de gemeente in 2009 wil nemen om gezinnen met kinderen te ondersteunen is verlengen van het project BSO+, dat deel uitmaakt van de aanpak Samen Starten. Het doel van BSO+ is verminderen van risico's bij kinderen in aandachtswijken bij wie zorgwekkend gedrag wordt gesignaleerd, om te voorkomen dat zij later ernstiger gewelddadig gedrag gaan vertonen.

Daarnaast stelt het college de raad voor de subsidie voor Stichting Leergeld te verlengen,

Stichting Leergeld wil de negatieve effecten die armoede op kinderen kan hebben, helpen voorkomen. Onder het motto `Alle kinderen mogen meedoen' stelt de stichting hulp en financiële middelen ter beschikking. Verder wil het college subsidie voor een eenmalige uigave van Chatime-magazine verstrekken en een plan laten ontwikkelen dat tienermoeders en hun kinderen ondersteunt.

Structureel

Daarnaast heeft de gemeente Breda een structureel stelsel van voorzieningen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. De Langdurigheidstoeslag is beschikbaar voor mensen in de leeftijd van 21 tot 65 jaar die drie jaar (voorheen was dat vijf jaar) een inkomen hebben dat lager is dan 110% van de bijstandsnorm.

De hoogte van de Langdurigheidstoeslag blijft in 2009 gelijk aan die van 2008. Een echtpaar ontvangt EUR 486,-, een alleenstaande ouder EUR 436,- en een alleenstaande EUR 341,- per jaar.

Het college stelt de raad nu voor een verordening vast te stellen, zodat de regeling per 1 januari kan worden uitgevoerd. Daarvoor is het formeel ook nodig dat ook de beleidsregels Bijzondere Bijstand worden aangepast.

Breda, 26 november 2008