Gemeente Breda

Natuur weegt zwaar bij koersbepaling Galderse Meren

Klik hier voor vergroting.

De Galderse Meren blijven als gratis recreatiegebied behouden. Daarbij legt het college van burgemeester en wethouders van Breda een accent op natuur. De illegale recreatie aan de Noord Plas wordt samen met de politie aangepakt.

Ook komt er een nieuw EHBO- gebouw, extra zwemtoezicht en worden de toiletten extra schoongemaakt. Dat zijn de belangrijkste punten uit de Notitie Visie Galderse Meren, waarmee het college de huidige situatie rondom de Galderse Meren wil verbeteren. De notitie wordt ter bespreking voorgelegd aan de commissie Milieu en Mobilliteit.

Voor de genoemde maatregelen voor de korte en middellange termijn trekt het college eenmalig 350.000 en jaarlijks 10.000 uit.

De Noordelijke plas is bestemd als natuurgebied (niet openbaar toegankelijk). Recreatie is daar illegaal. Sinds een aantal jaren vindt hier ook sekstoerisme plaats, hetgeen een grote bovenregionale aantrekkingskracht op het gebied heeft. Daardoor neemt de overlast toe. Het college stelt voor hier paal en perk aan te stellen. Met de politie worden afspraken gemaakt om hier met ingang van 2009 steviger tegen op te treden. Illegale recreatie wordt verder ontmoedigd door diverse maatregelen, zoals het afsluiten van de toegangsweg, het plaatsen van borden en het verwijderen van bankjes en prullenbakken.

Het college zoekt bij de Zuidelijke plas naar mogelijkheden om natuur te versterken en beperkte uitbating van recreatie toe te staan. Echter, maatregelen die erop gericht zijn om gedurende het hele jaar te recreëren staat het college niet toe. De natuur komt hierdoor te veel onder druk te staan.

Het gebied van de Galderse Meren is een verbindingszone van de Ecologische Hoofdstructuur. Het belang van de natuur moet gewaarborgd blijven. Het college vindt uitbreiding van voorzieningen en verlenging van het recreatiegebied dan ook ongewenst.

De wegen rond de Galderse Meren zijn smal en niet gemakkelijk te verbreden. Het college vindt dit ook niet wenselijk. De afgelopen 10 jaar heeft Breda veel energie gestoken in het geleiden van het verkeer, zodat de situatie nu redelijk onder controle is. Het college stelt toch voor om bij extreme drukte ruimte voor 100 extra parkeerplaatsen op de overloopparkeerweide te creëren. En er komt een eenzijdig parkeerverbod op topdagen op de Rijsbergsebaan, tussen Moerstraat en Ballemanseweg. De ontmoediging van recreatie aan de Noord- Plas zal de parkeerdruk iets verlichten. Eventueel invoering van gereguleerd parkeren is een optie die het college voor de toekomst niet uitsluit. Verder moeten er meer plaatsen komen om de fiets te stallen.

Op de vraag of de huidige situatie ook op langere termijn gehandhaafd moet blijven, is door een studente van de NHTV een eerste verkenning los gelaten. Deze verkenning is vooral verricht vanuit de insteek recreatie. Voor het toekomstig beheer worden in het rapport vijf opties onderscheiden die uiteenlopen van het totaal afsluiten van het gebied tot het totaal vrijgeven voor recreatie. Aanbevolen wordt om de natuur in eigen beheer te houden of uit te besteden aan een natuurorganisatie en om betere voorzieningenaan te brengen.

In de notitie die nu aan de commissie wordt voorgelegd, is dit onderzoek meegewogen en is een advies geformuleerd dat ingaat op ondermeer ruimtelijk beleid, natuur, infrastructuur, bereikbaarheid en voorzieningen.

Het college stelt voor om de verdere koersbepaling voor de Galderse Meren aan te sluiten bij een gemeentebreed onderzoek naar wat Breda op het gebied van vrije tijd / recreatie te bieden heeft. Naar verwachting zijn de resultaten van dit integrale onderzoek in de loop van 2010 bekend.

Breda, 26 november 2008

Te downloaden:

* notitie Galderse Meren.pdf

* onderzoeksrapport Galderse Meren.pdf