Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Commissie eist brede participatie over Ruimtelijke Visie Bloemhof/Hillesluis

Meer grote en grondgebonden woningen, meer waterbergingscapaciteit, meer groen, en meer ruimte voor spelen op straat. Dat zijn de belangrijkste ambities in de Ruimtelijke Visie Bloemhof-Hillesluis die 18 november werd besproken in de deelraadscommissie Ruimtelijke Zaken. Het document, met als ondertitel de eerste bouwsteen, is de aanzet voor een integrale gebiedsvisie die in het voorjaar van 2009 moet worden opgesteld.

Groen Licht

Vanaf januari 2009 wordt de Ruimtelijke Visie besproken met de bewoners, wijkpartijen en bewonersorganisaties. De commissie gaf groen licht om dit participatietraject in te gaan, onder voorwaarde dat nadrukkelijk ook andere belangenorganisaties dan de twee bewonersorganisaties uitgenodigd moeten worden. Concreet werden verenigingen van eigenaren genoemd, maar ook ondernemers en zelforganisaties.

Creatief

De discussie over de ruimtelijke visie begon met een presentatie. Daarbij werd geconstateerd dat een groot knelpunt in Bloemhof-Hillesluis de beperkte ruimte is. Per buurt moet creatief naar oplossingen worden gezocht, met in het achterhoofd stedelijke ambities (aantrekkelijke woonstad: evenwichtiger bevolkingsssamensteling), grootschalige ruimtelijke ontwikkelingen in de aangrenzende wijken (Parkstad, Stadionpark, Hart van Zuid), de verkeersproblematiek, en kansen voor beter openbaar vervoer (zoals een mogelijk Intercitystation bij het nieuwe Feyenoordstadion).

Sterk en zwak

De opgave voor de woonmilieus die doorklinkt in de Ruimtelijke Visie is gericht op het versterken van de concurrentiepositie. Daarbij kan optimaal gebruik worden gemaakt van de sterke punten van het gebied: bijzondere architectuur, rustig stedelijk wonen, en herkenbare, kleinschalige buurten. Zwakke punten kunnen worden bestreden door bijvoorbeeld het samenvoegen van kleine woningen, wegwerken van achterstallig onderhoud, en aanpak van de buitenruimte en voorzieningen.

Waterpleinen

Bloemhof en Hillesluis lenen zich volgens de visie uitstekend voor een complexmatige aanpak door de woningcorporaties, in samenhang met de pandsgewijze ontwikkeling van particuliere woningen. Essentieel is dat daarbij ook wordt gezocht naar oplossingen voor parkeren en uitbreiding van de waterberging. Bestaande parkeergarages kunnen beter worden benut en pleinen kunnen worden ingericht als waterpleinen, waarbij het water deels of niet zichtbaar is.

Betaalbare woningen

De commissie uitte vooral zorgen over het behoud van betaalbare woningen voor huidige bewoners die bij herontwikkeling door de corporaties moeten uitverhuizen. Jo den Haan (PvdA) benadrukte het belang van voldoende ouderenhuisvesting. Ook stelde hij voor dat de deelgemeente alléén een sloopvergunning verleent aan corporaties als de nieuwbouw aansluitend start. Dit wordt een apart agendapunt voor een volgende commissievergadering.

In de hoogte

Er komen in elk geval 99 ouderenwoningen in de sociale sector op de locatie Wielslag, werd deze avond opgemerkt. Mogelijk kan ook op andere plaatsen langs bredere wegen in de hoogte worden gebouwd. De commissieleden hamerden er bij alles op dat bij nieuwe ontwikkelingen met bewoners moet worden overlegd waar in de betreffende wijk behoefte aan is. Zij weten wat de knelpunten zijn.

Speelruimte

Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) pleitte ervoor om speelruimte op voorhand in te plannen en niet te kijken wat er uiteindelijk aan vierkante meters overblijft. George Verhaege (SP) plaatste vraagtekens bij de haalbaarheid van de planuitvoering. Met zoveel grootschalige projecten zie ik niet dat er in juni 2009 een gebiedsvisie is. Ik denk ook dat de praktische aanpak op de lange baan geschoven wordt.

Deelraad

Portefeuillehouder René Kronenberg zegde toe om bij de participatie ook andere groepen dan de twee bewonersorganisaties te betrekken, zoals eigenaren, huurders en ondernemers. En ik heb oog voor de ouderen.