Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Deelgemeente bewaakt overleg corporaties en bewoners over herstructurering

Het bestuur van de deelgemeente Feijenoord ziet erop toe dat over de herstructureringsplannen Bloemfontein en Putsebocht goed overleg plaatsvindt tussen de woningcorporaties en bewoners. In beide gevallen is een onafhankelijke gespreksleider ingeschakeld en wordt gewerkt aan een sociaal plan, zo bleek 18 november in de commissie Ruimtelijke Zaken.

Sociale huur

Dagelijks bestuurder René Kronenberg gaf aan dat er op 27 november een gesprek komt tussen Vestia en de bewonerscommissie Bloemfontein. De noodzaak daarvan werd duidelijk uit het verhaal van bewoner Peter Beniest, die tijdens de commissievergadering stelde dat in de plannen die Vestia afgelopen voorjaar presenteerde veel te weinig ruimte is voor sociale huurwoningen. Toezeggingen voor het houden van bewonersavonden in juni en oktober zouden door Vestia niet zijn nagekomen.

Samen plan maken

De bewoners van de Bloemfontein willen samen met Vestia een goed plan maken voor de buurt, aldus Beniest. We willen in de buurt blijven wonen in goede en betaalbare huurwoningen. Of sloop echt nodig is, moet grondig worden onderzocht. Als het niet lukt om goede nieuwbouwplannen te maken voor het complex, moeten we maar gaan renoveren. De woordvoerder constateerde dat Vestia intussen aan bewoners aangeeft dat ze echt weg moeten en dat ze hulp bij het verhuizen kunnen krijgen.

Ontmoedigingsbeleid

Ik denk dat we als deelraad moeten aangeven dat renovatie en achterstallig onderhoud wegwerken een alternatief is, reageerde commissielid George Verhaege (SP). Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) constateerde dat Vestia de confrontatie met bewoners uit de weg gaat en een ontmoedigingsbeleid voert: Elke bewoner die verhuist is een probleem minder, zo wordt gedacht.

Vreewijk

Diverse commissieleden zagen overeenkomsten met de verhouding tussen Com.Wonen en de bewoners van Bree/Maarland. Zon ontmoedigingsbeleid kan echt niet door de beugel, aldus Jan Smit (Lijst Smit). Dit soort praktijken hebben we ook in Vreewijk gezien. Yvonne de Winter (Leefbaar Rotterdam) sprak ook van een vergelijkbare situatie. Wat kan het dagelijks bestuur doen om dit soort situaties te voorkomen?, vroeg zij.

Onder druk

Remco van Vliet (PvdA) wierp tegen dat de situatie in Bloemfontein niet te vergelijken is met die in Vreewijk. Maar Tahoriglu viel de anderen bij: De arrogantie van Vestia gaat wel steeds meer die kant op. Portefeuillehouder Kronenberg verklaarde dat Vestia zegt huurders niet sterk onder druk te zetten om te verhuizen.

Brief

Kronenberg benadrukte dat de deelgemeente erop toe zal zien dat het overleg onder leiding van een onafhankelijk voorzitter goed verloopt en dat er een sociaal plan komt. Dat laatste doet hij ook met betrekking tot de herstructurering Putsebocht. In een brief van 18 november aan de bewonerscommissie is de rol van de deelgemeente in dit proces toegelicht: De deelgemeente ziet er kritisch op toe dat Woonstad Rotterdam door middel van adequate informatievoorziening, overleg en afstemming de bewoners blijft betrekken bij de ontwikkelingen.

Antikraak

De commissieleden hadden nog geen tijd gehad om de brief te lezen. Zij protesteerden vooral tegen onttrekking van woningen aan de Putsebocht door antikraak dan wel tijdelijke verhuur. Dit is duidelijk een andere bestemming geven terwijl er geen onttrekkingsvergunning is aangevraagd, aldus George Verhaege (SP). Ik vraag de portefeuillehouder stappen te ondernemen, we moeten ons aan de wet houden.

Handhaven

Remco van Vliet (PvdA) zei in een reactie aan te nemen dat de gemeente hierop normaal controleert. Hij vroeg Kronenberg om dit na te gaan. Maar als er illegaal woningen aan de markt worden onttrokken, moeten we natuurlijk handhaven, aldus Van Vliet. De portefeuillehouder zegde toe over deze zaak advies te vragen aan juristen en hierop in een e-mail terug te komen bij de commissieleden. Hij zegde nogmaals toe het overleg tussen corporatie en bewoners onder leiding van een onafhankelijk voorzitter nauwlettend in de gaten te zullen houden.