Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Internationale aanpak genitale verminking

Internationale aanpak genitale verminking

Nieuwsbericht, 26 november 2008

Nederland en Frankrijk gaan nauwer samenwerken aan het uitbannen van vrouwelijke genitale verminking (vgv). Dat is het resultaat van een tweedaags werkbezoek van staatssecretaris Bussemaker aan Parijs. Affiche op een ROC met aankondiging van een workshop meisjesbesnijdenis.

Het werkbezoek viel samen met de internationale VN-dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen. Met vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie en kenniscentrum Pharos bracht Bussemaker een bezoek aan een consultatiebureau in de Parijse voorstad Saint-Denis, waar jaarlijks zo'n 2000 meisjes worden geboren, die het risico lopen besneden te worden.

Om vgv te voorkoming wordt de risicogroep in Frankrijk via voorlichting bewust gemaakt van de juridische gevolgen van vrouwenbesnijdenis. Ouders die met kinderen op vakantie gaan naar het land van herkomst, krijgen bij het consultatiebureau een certificaat mee. Daarmee verklaren zij dat hun dochters ongeschonden zullen terugbrengen. In de opleiding van Franse medici wordt speciaal aandacht besteed aan vgv.

Bussemaker maakte met de Franse minister Valerie Letard afspraken over een actievere Europese aanpak van het vgv-probleem.