Gemeente Onderbanken


Eerste fase bouw infocentrum Onderbanken gereed

Onlangs werd het hoogste punt bereikt van het toeristisch informatiecentrum dat in Schinveld aan de rand van het natuurpark Roode Beek/Rodebach wordt gebouwd. Dat werd vorige week dinsdag feestelijk gevierd met de officiële onthulling van de 11 meter hoge uitkijktoren, die onderdeel is van het infocentrum. Met behulp van een bouwkraan trok wethouder Ubachs het zeil weg van de toren waardoor een feestelijke tros ballonnen vrijkwam en het luchtruim koos. Met deze handeling werd een belangrijke mijlpaal gemarkeerd in de ontwikkeling van het natuurpark.

Met de feestelijke onthulling van de uitkijktoren werd een belangrijke mijlpaal gemarkeerd in de

ontwikkeling van het natuurpark

Bijna 10 jaar geleden besloten de gemeenten Onderbanken en Gangelt samen een grensoverschrijdend natuur- en recreatiegebied te ontwikkelen: het natuurpark Roode Beek/Rodebach. Afgesproken werd dat in beide gemeenten een informatiecentrum voor de bezoekers aan het park zou worden gebouwd. Het centrum in Gangelt ging begin dit jaar reeds open. De bouw van het centrum in Schinveld is deze maand gestart. De werkzaamheden vorderen snel, want het gebouw wordt opgetrokken uit container-elementen die gedeeltelijk geprefabriceerd zijn. Komend voorjaar is de officiële opening gepland.

Multifunctioneel
Het ontwerp voor het nieuwe infocentrum is van interieurarchitect Frans Pennings uit Echt. Hij koos voor een constructie van containerelementen, die gestapeld worden op palen die in het water staan. Nabij het infocentrum wordt in het voorjaar van 2009 een nieuwe visvijver aangelegd, als vervanging van de huidige vijver in de Schinveldse Bossen. Hengelsportvereniging De Hering, die van de vijver gebruik maakt, krijgt in het infocentrum een eigen onderkomen. In het centrum is verder ruimte voor een infopoint van de VVV, een horecagelegenheid en voor exposities. Bijzonder is het terras, dat wordt ingericht op een vlonder boven het water.

Trekpleister
Tijdens de feestelijke bijeenkomst, afgelopen dinsdag, voerden diverse sprekers het woord. Terugkerend thema in hun toespraken was de bewondering voor de moed van de landelijke gemeente Onderbanken om te kiezen voor zo'n revolutionair ontwerp voor het infocentrum. Volgens Anya Niewierra, directeur van de VVV Zuid-Limburg, vormt het gebouw op zich al een trekpleister voor Onderbanken. Voor het natuurpark Roode Beek/Rodebach ziet zij een belangrijke rol weggelegd voor de toekomstige recreatiebehoefte van Parkstad en omgeving.