VVD


26-11-2008

VVD maakt werk van innovatie

De VVD wil de financiering van universiteiten deels koppelen aan samenwerkingsprojecten met bedrijven.

De VVD wil dat TNO, HBO en universiteit niet alleen voor de overheid en grote bedrijven, maar ook voor kleinere bedrijven werken. Dat kan worden gestimuleerd door bijvoorbeeld de financiering van de universiteiten (tweede geldstroom) te koppelen aan projecten samen met bedrijven; voor elke euro van bedrijven een euro van het Rijk.

Daarnaast moeten de algemene voorwaarden van TNO worden gewijzigd. VVD-woordvoerder Charlie Aptroot: "De Algemene Voorwaarden van TNO bepalen dat als een bedrijf TNO een opdracht geeft en daarvoor betaalt, het intellectueel eigendom aan TNO behoort, behalve het gebruiksrecht gedurende twee jaar. Grote bedrijven onderhandelen dit eruit met hun juristen. Het MKB is in de praktijk slecht af, accepteren vaak zonder het te weten deze slechte voorwaarden en geven hun rechten weg aan TNO. Dit punt uit de Algemene Voorwaarden moet in de prullenbak."

Aptroot zal tijdens het Algemeen Overleg `Innovatie' in totaal 12 voorstellen doen om innovatie beter te benutten voor het bedrijfsleven.

Het kabinet gelooft nog steeds heilig in het Innovatieplatform (IP), terwijl deze dure praatclub - kosten vergaderingen en secretariaat méér dan drie miljoen euro per jaar - nauwelijks iets concreets oplevert. "Het enige realistische voorstel van het IP is de zeewaartse kustontwikkeling met de zandmotor, wat natuurlijk gewoon een andere benaming is voor het `Plan Waterman', sterk onderbouwd door VVD'er Ronald Waterman. Het IP en het kabinet zouden echt iets kunnen doen als zij dit plan gewoon realiseren", aldus Aptroot.

Klik hier voor alle VVD-voorstellen.

26 november 2008

Charlie Aptroot: c.aptroot@tweedekamer.nl