Gemeente Langedijk


26 november 2008

Ben ik mantelzorger? Dat doe je toch gewoon!

Aandacht voor zowel Parkinson patiënt en partner/mantelzorger!

De Parkinsonverpleegkundige van het Medisch Centrum Alkmaar (Koen Gilissen) en het Steunpunt Mantelzorg Alkmaar (Dorothé Pietersma) bieden patiënten met de Ziekte van Parkinson en hun partners een cursus aan in de Alkmaarse regio.

Het hebben van de Ziekte van Parkinson heeft niet alleen lichamelijke, maar ook psychologische en sociale gevolgen. Dit heeft zijn weerslag op de kwaliteit van leven van de patiënt maar ook van de partner.

Een Europees consortium heeft een programma ontwikkeld speciaal gericht op het omgaan met deze gevolgen met als doel het verminderen van psychologische en sociale problemen van patiënt én partner. Het programma heeft een positieve insteek: het is gericht op wat nog wél kan ondanks de beperkingen. Het leert de patiënt en de partner om beter om te gaan met de gevolgen van de ziekte.

De PEPP cursus (Patiënt Educatie Programma Parkinson) wordt gegeven in acht wekelijkse bijeenkomsten. Elke bijeenkomst duurt 2 uur. Er zijn aparte groepen voor patiënten en partners. De cursus wordt gegeven door Koen Gilissen en Dorothé Pietersma op de acht dinsdagmiddagen in Alkmaar-Zuid (Trefpuntkerk). De data zijn: 6-13-20-27 januari en verder op 3-10-17-24 februari 2009.

Aanmelden kan tot 12 december 2008. De kosten zijn EUR 40,- per persoon voor alle middagen inclusief een kopje koffie of thee. Het aantal deelnemers per groep is minimaal 5 en maximaal 8 deelnemers. Voor meer informatie of om u op te geven kunt u zich wenden tot de Parkinsonverpleegkundige van het MCA (072-5484170)