Gemeente Langedijk


26 november 2008

Alle vrijwilligers in Langedijk verzekerd

De vele vrijwilligers maken Langedijk een prettige gemeente om te leven. Mede dankzij hun inspanningen beschikt Langedijk over een grote diversiteit aan voorzieningen, onder meer op het gebied van sport, cultuur, ouderenwerk, welzijnsactiviteiten en kerkenwerk. Helaas zijn lang niet alle vrijwilligers goed verzekerd, zoals vrijwilligers die boven een bepaalde leeftijd komen. De gemeente Langedijk vindt vrijwilligers belangrijk en wil goed voor ze zorgen. Daarom zijn er twee verzekeringspakketten afgesloten, die de risico's van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk afdekken en geen leeftijdsgrens kennen. Gezien de uitgebreide dekking is het niet meer nodig dat u als organisatie zelf een vrijwilligersverzekering afsluit of verlengt.

Vanaf 1 januari 2009 zijn alle vrijwilligers in Langedijk verzekerd via de Vrijwilligers BasisPolis en de Vrijwilligers PlusPolis. In het kort is de dekking als volgt:
BasisPolis:

- Ongevallen,

- persoonlijke eigendommen,

- aansprakelijkheid van de vrijwilligers.
PlusPolis:

- aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen,
- aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwillige bestuurders,
- verkeersaansprakelijkheidsverzekering,

- rechtsbijstand bij strafrecht en verhaalsrecht.

Schade... en dan?
De vrijwilliger of rechtspersoon downloadt het digitale schadeformulier van de gemeentelijke website. Een `schadeclaim tomtom' biedt de vrijwilliger en/of de organisatie voldoende informatie om het formulier in te kunnen vullen. Vervolgens kan de claim digitaal naar de gemeente worden doorgestuurd. De gemeente zendt de claim vervolgens digitaal door naar de verzekeraar. Om te controleren of iemand terecht een claim indient, kan de gemeente de gegevens nagaan bij de verenigingen of organisaties.
De schade wordt rechtstreeks door Centraal Beheer met de benadeelde afgewikkeld en de gemeente krijgt vervolgens bericht hoe de claim is afgehandeld. In geval van vragen over de afhandeling kan de vrijwilliger contact opnemen met Centraal Beheer. Als er sprake is van een eigen risico, zal dit met de rechtspersoon worden afgewikkeld.

Voor een uitgebreid overzicht van de dekking gaat u naar Verzekeringsoverzicht VNG vrijwilligerspolis. Het digitale schadeformulier en de `schadeclaim tomtom' staan vanaf eind januari 2009 op de Langedijker website.

Heeft u nog vragen? Mogelijk staat uw vraag met antwoord al in het overzicht Meest gestelde vragen.