Gemeente Nieuwegein


* yamire horst wint korte verhalenwedstrijd

Yamire Horst wint korte verhalenwedstrijd

woensdag, 26 november 2008
De jaarlijkse korte verhalenwedstrijd voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool is gewonnen door Yamire Horst. Het winnende verhaal was volgens de jury een echte "page turner". Haar verhaal "Jordy en het geheimen boek" is fantasievol en met vaart geschreven.

Yamire en Ed de Boer Hoofdpersoon is Jordy die een boek van een ver familielid vind. Dit boek zit vol nare voorspelling die uitkomen zodra je ze leest. Yamire weet de spanning tot het laatst vol te houden. Het winnende verhaal wordt gepubliceerd op de website van de bibliotheek en de huis-aan-huis krant Ons Nieuwegein. Een eervolle "originaliteit" vermelding was er voor Charlotte van Mil.

De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door stichting Beeldspraak en de Bibliotheek Nieuwegein.

Juryrapport korte verhalenwedstrijd
De korte verhalenwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door st. Beeldspraak en de Bibliotheek Nieuwegein.
De jury bestond uit Wietske Moonen, Jack Koehorst en Ed de Boer

De jury heeft dit jaar de verhalen beoordeeld op:
* Logische lijn in het verhaal

* Gebruik van fantasie

* Opbouw spanning

* Taal

Iedereen moest beginnen met dezelfde zinnen:
Vol verwachting opent hij de oude boekenkist die hij op zolder heeft ontdekt. Heel voorzichtig haalt hij de oude boeken uit de kist en vindt dan het boek: Zinnenverzinzin, een boek vol geheimen. Hé, het boek is geschreven door iemand met dezelfde achternaam. Zou het familie zijn?

Natuurlijk lok je met deze zinnen waarin het geheimzinnige verleden van een mogelijk familielid, een oude boekenkist op zolder en een oud boek staan, al gauw beelden op die verdacht veel op Harry Potter-achtige taferelen lijken. Maar gelukkig wisten de schrijvers en schrijfsters er altijd wel een eigen wending aan te geven.

Naast het winnende verhaal is er dit jaar een eervolle vermelding voor "originaliteit". Die is voor Charlotte van Mil die iets extra's in haar verhaaltje heeft gestopt.
Door een briefje te verfrommelen en de tekst met inktvlekken te bezoedelen heeft zij ons doen geloven dat er een heus dagboekfragment uit 1924 was toegevoegd.

Het winnende verhaal is "Jordy en het geheimenboek" van Yamire Horst. De winnaar van de editie 2008 van de korte verhalen schrijfwedstrijd heeft een verhaal geschreven dat je als lezer wilt uitlezen, je kunt het niet wegleggen. In het vakjargon een z.g. "page turner".

Het verhaal is fantasievol en er zit vaart in. De hoofdpersoon Jordy vindt een boek met voorspellingen van rampspoed van een verre overgrootvader. Alle voorspellingen komen uit zodra Jordy deze gelezen heeft. Als je het leest vrees je tot het einde dat het echt niet goed zal aflopen. Of dat echt zo is, weten we pas na de laatste zinnen. Voor wie het verhaal niet gelezen heeft: Yamire heeft gekozen voor een happy end (zoals het eigenlijk ook altijd hoort).